ABD halkı cinsel tercih nedeniyle müşteri reddetmeye karşı

ABD’de yapılan bir araştırma, toplumun genelinin cinsel tercihleri nedeniyle bireylerin işletmeciler tarafından ayrımcılığa maruz kalmasına karşı.

Reuters/Ipsos’un araştırması, geçtiğimiz gün ABD Yüksek Mahkemesi’nde alınan bir kararın hemen ardından yapıldı. Colorado’da bir fırıncının eşcinsel bir çiftin düğün pastasını yapmayı reddetmesine bakan mahkeme, fırıncının haklı olduğuna hükmetmişti.

Yapılan araştırmada ise, Amerikan halkının bireylerin cinsel tercihleri nedeniyle işletmeciler tarafından dışlanmasına karşı çıktığı anlaşılıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 72’si, işletme sahiplerinin cinsel tercihleri nedeniyle müşterileri reddetmelerine karşı olduğunu beyan etti.

Katılımcıların yüzde 14’ü işletmecilerin cinsel tercihlerinden ötürü müşteri reddetmesi hakkı olduğunu savunurken, yüzde 9’u ise ‘belli durumlarda’ bu hakkı olduğunu düşünüyor.

Öte yandan aynı araştırmaya göre, Amerikan toplumunda eşcinsel evliliklere karşı olanların sayısı son 5 yılda azaldı. 2013 yılında eşcinsel erkeklerin evlenmeleri halinde diğer çiftlerle aynı medeni haklara sahip olmasını savunanların oranı yüzde 42 iken, son araştırmada bu oran yüzde 53’e yükseldi.

Aynı araştırmaya katılanların yüzde 57’si, işletmecilerin dini inançları nedeniyle müşterileri reddetmesine karşı olduğunu beyan etti. Yüzde 19’u ‘her zaman reddetme hakları’ olduğunu savunurken, yüzde 24’lük bir kesim ise ‘belli şartlarda’ reddedilebileceğini söyledi.