ABD ile Taliban arasında üst düzey görüşme

ABD’nin Afganistan özel görevlisi Zalmay Halilzad, Katar’ın başkenti Doha’da üst düzey bir Taliban yetkilisi ile görüştüğünü açıkladı.

Halilzad, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada Taliban hareketinin kurucularından Molla Abdul Gani Baradar ile bir çalışma yemeğini tamamladıklarını söyledi. Bu görüşme her iki taraf arasındaki en üst düzey ilk görüşme olarak değerlendirildi.

Halilzad, “İlk kez bir araya g eliyoruz. Müzakereler başlayabilir” diye ekledi.

Bu açıklamadan önce ABD temsilcisi Taliban heyeti ile görüşmek için Doha’ya ulaştığını bildirmişti. Halilzad, “Önemli bir an olabilir. Şimdi çalışma ciddiyetle başlıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Taliban şefi Molla Heybetullah Ahunzade’ye yakın Abdul Gani Baradar’ın görüşme masasında yer alması, güçlü beklentilere yol açtı. Baradar, 2013’te ölen Taliban hareketinin eski şefi Molla Ömer’in iki numaralı adamı olarak da tanınıyordu. Baradar, 2010 yılında Pakistan’da tutuklandıktan sonra geçen Ekim ayında serbest bırakılmıştı.

Etkili bir isim olduğu belirtilen Baradar’ın Taliban hareketi içerisinde geniş bir desteğe sahip olduğu iddia ediliyor.

Öte yandan Kabil hükümeti, görüşmelerden dışlandığı için tepki göstermeye devam ediyor. Hükümet yetkilisi Abdullah Abdullah, Pazartesi günü bir televizyon kanalında yaptığı konuşmada “Talibanlar halen Afgan hükümeti ile konuşmaya hazır değil ama biz hazırız” dedi. Talibanlar, hükümeti ABD’nin kuklası olmakla suçlayarak muhatap olarak görmediklerini belirtiyor.