ABD Kongresi’nde Türkiye tasarısı: Yaptırım isteniyor

ABD Kongresi’ne Türk yetkililere yaptırım talep eden bir tasarı sunuldu.

Tasarı, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Komisyonu olarak da anılan Helsinki Komisyonu’nun başkanı Roger Wicker tarafından sunuldu. Helsinki Komisyonu üyesi Demokrat senatör Jeanne Shaheen de tasarının sunulmasında rol oynadı. Ayrıca, komisyonun diğer üye senatörlerinden Thom Tillis, John Boozman, Cory Gardmen ve James Lankford tasarıya destek verdi.

Amerika’nın Sesi sitesine göre, tasarıda Türkiye’nin de olduğu bir grup Avrupa ve Orta Asya ülkesi, dini özgürlükleri ihlal etmekle suçlanıyor ve ABD Başkanı Donald Trump bu ülkelere karşı harekete geçmeye çağrılıyor.

Tasarının hedefinde Türkiye, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan ve Rusya ile Ukrayna’daki Rusya yanlısı isyancı güçler var.

Cumhuriyetçi senatör Wicker yazılı açıklamasında, “Kurucularımız dini özgürlükleri ülkemizin temel taşı olarak belirlemişti ve Başkan Trump da bu mirası taşıyor. Bu tasarı, hükümetlerin dini özgürlükleri korumak yerine sıkça hedef aldığı bir bölgeye yönelik eylem planı niteliğini taşıyor” dedi.

Tasarıda Türkiye’nin adını geçtiği bölümlerde, Trump’a çağrı yapılarak şu adımların atılması isteniyor.

“-Türkiye, Azerbaycan ve Rusya’nın dini özgürlükleri ağır ihlalden dolayı ‘Özel Olarak İzlenen Ülkeler Listesi’ne alınması,

-Ekim 2016’dan bu yana Türkiye’de hapiste tutulan Amerikalı rahip Andrew Brunson’ın bu durumundan sorumlu olan Türk yetkililere ABD’ye giriş yasağı getirilmesi ve mali yaptırımlar uygulanması.”