ABD'nin İran’a yaptırımlarına Irak ne diyor?

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarına karşı Avrupa ülkeleri kendi cephelerinde yanıt geliştirirken, Ortadoğu ülkelerinin nasıl bir yanıt geliştireceği merak konusu. Özellikle İran’a komşu Irak, istemeyerek de olsa uyacak mı?

Almanya, Fransa, İngiltere, AB ve Rusya, ABD’nin nükleer anlaşmadan Mayıs ayında çekilmesi ardından, anlaşmaya uymaya devam edeceklerini açıkladı. Avrupa Birliği, İran ile iş yapan şirketlerini korumak için “anti-boykot” yasasını güncellerken, gözler Irak’ın bu ambargodan nasıl etkileneceğine çevrildi. İran’a komşu olan Irak, hem yönetim düzeyinde hem de ekonomik olarak İran ile yoğun bir iletişim halinde.

Irak cumhurbaşkanı, başbakanı ve en son başbakan sözcüsünden gelen açıklamalar, Irak’ın ambargo konusundaki endişelerini gözler önüne seriyor.

ABD’nin 6 Ağustos’ta İran’a yönelik ekonomik yaptırımlarına ilişkin açıklamalardan biri Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum’dan geldi. Masum, Irak’ın ABD’nin İran’a yönelik aldığı yaptırım kararlarına uymasının zor olduğunu söyledi.

Masum, Irak Hurre televizyon kanalına verdiği bir mulakatta, “Irak’ın İran ile ilişkileri ve ortak çıkarları var. Bundan dolayı ABD’nin İran’a yönelik aldığı yaptırım kararlarına uyması zor olur” dedi.

Irak’ın iki ülke arasında yaşanan çatışmalarda tarafsız kalması gerektiğini ifade eden Masum, İran’ın da ABD’nin yaptırımlarına karşılık verebileceğini belirtirken, krizin büyümesinin İran’a komşu ülkeleri de etkileyeceğini sözlerine ekledi.

EBADİ İSTEMEYEREK DE OLSA “UYACAĞIZ” DEDİ

ABD’nin yaptırımları konusunda konuşan, Irak Başbakanı Haydar Ebadi, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları konusunda, “Kendi çıkarlarımızı koruyacağız” dedi.

Bağdat’taki haftalık basın toplantısında konuşan Ebadi, yaptırımlarla ilgili olarak herhangi bir adımlarının olmayacağını söyledi. Yapabilecekleri herhangi birşey olmadığını ifaden eden Ebadi, “İlkesel olarak bölgedeki yaptırımlara karşıyız. Abluka ve yaptırımlar toplumları yıkıyor ve rejimleri zayıflatmıyor. Biz kendi çıkarlarımızı koruyacağız” diye konuştu.

İran'a yönelik yaptırımları “stratejik bir hata ve yanlış” olarak nitelendiren Ebadi, “Onlarla etkileşime girmeyeceğiz ya da onları desteklemeyeceğiz, ancak halkımızın çıkarlarını korumak için onlara uyacağız” şeklinde konuştu.

HADİSİ: UYMAK ZORUNDAYIZ

İran’a yönelik ABD yaptırımlarına ilişkin Irak Başbakanı Haydar Abadi orta yolu bulmaya çalışırken, sözcüsü Saad Hadisi ise yaptırımlara uymak zorunda olduklarını söyledi.

Sözü Saad Hadisi, “Irak, ABD’nin İran’a yönelik aldığı yaptırım kararlarına uymak zorunda. ABD’nin İran’a yönelik yaptırım kararı çerçevesinde İran ile dolar üzerinden ticaret yapmayacağız” dedi.

Irak Başbakanlık Ekonomi Danışmanı Muzhir Salih yaptırımlardan Irak’ın ne kadar etkileneceğini şu sözlerle ifade etti, “Irak ile İran ticari olarak içiçe geçmiş durumda. Irak elektriğin yüzde 35’ini İran'dan karşılayor ve gaz alıyor. Ayrıca İran’a yönelik yaptırımlar Irak’ın turizm sektörünü de etkiliyor. Çünkü yılda 3 milyon İranlı Irak’ı ziyaret ediyor.”

Irak’taki özel sektörün İran’dan yıllık 7 milyar dolarlık ürün ve hizmet ithal ettiğini vurgulayan Salih, Irak’ın İran’a yönelik yaptırımlardan etkilenmemesi yönünde diplomatik girişimlerin olduğunu söyledi.