ABD Silahsızlanma Konferansı’nı boykot etti

Amerika Birleşik Devleti (ABD), Suriye’nin başkanlığını yaptığı Silahsızlanma Konferansı’nı boykot etti. ABD, konferansın yeni organlarını da boykot edeceğini açıkladı.

Suriye elçisi, Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Konferansı’nda yaptığı konuşmada yapıcı bir yaklaşım göstermek istediklerini belirtti. Ancak ABD ve İngiltere başta olmak üzere bir çok ülke haftalardır, Suriye’nin bir silahsızlanma organını yönetmesinin güvenilir ve ahlaki olmadığı tepkisinde bulunuyor. ABD, Suriye’nin Kimyasal Silahların Yasaklanması Sözleşmesi’ni ihlal etmekle suçluyor.

ABD’nin konferanstaki elçisi Robert Wood, Suriyeli mevkidaşı söz alır almaz salonu terk etti. Genel oturumu boykot etmeyeceklerini ifade eden Wood, Amerikan çıkarlarına zarar verebilecek tüm Suriye girişimlerini “bloke etmek için katılacağız” dedi. Wood, “Bu başkanlık normal değil” diyerek konferansa Suriye’nin başkanlık yapmasına tepki gösterdi.

Üye ülkeler alfabetik sırayla konferansın başına geçiyor. Suriye, İsviçre’den sonra konferansın başkanı oldu. Geçen Mart ayında üyeler, destekleyici nitelikte beş organ oluşturmaya karar verdi. Silahsızlanma Konferansı, nükleer silahsızlanma, nükleer çatışmayı önleme, gökyüzünün militarize edilmesini önleme ve nükleer silahların kullanılmayacağının garantisini müzakere ediyor. Bu sorunlardan her biri için yeni bir organ kurulmak isteniyor. Beşinci organ ise uluslararası güvenlik için tehlikeli yeni tür silahlar üzerine olacak.