ABD sınırındaki göçmen sayısı katlanarak artıyor

ABD’de yeni Başkan Joe Biden’in daha ılımlı politikası nedeniyle Meksika sınırının öte yanında biriken göçmenlerin sayısı son iki haftada üç kat artarak, 200 bine yaklaşmış durumda.

Donald Trump’ın göçmen karşıtı politikalarından sonra yeni Başkan Biden’in seçilmesinin hemen ardından Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) geçmeye çalışanların sayısı artıyor.

3 KAT ARTTI

Covid-19 salgınının neden olduğu ekonomik kriz ve yoksulluğun da etkisiyle Meksika üzerinden ABD’ye gitmek isteyenlerin sayısındaki artış, son iki haftada Meksika sınırının öte yanında daha belirgin bir biçimde görülüyor. Yetkililere göre, Meksika’da ABD sınırına gelerek halen beklemede olanların sayısı iki haftada 180 bine ulaşmış durumda. Bu sayının iki hafta önce 60 bin civarında olduğu tahmin ediliyordu.

ÇOĞUNLUK ORTA AMERİKA ÜLKELERİNDEN

Özellikle Orta ve Güney Amerika ülkelerinden geldikleri bilinen bu kişilerin önemli bir kısmının ABD’de iltica etmek istedikleri bildiriliyor. Honduras, Guetamala ve El Salvador gibi Orta Amerika ülkelerinden gelenlerin ağırlıkta olduğu biliniyor. Ancak salgın önlemlerini gerekçe gösteren yeni yönetim de sınırdan geçişleri mümkün olduğunca engellemeye çalışıyor.

BİDEN ‘GELMEYİN’ DEMİŞTİ

Salı günü ABC kanalına konuşan ABD Başkanı Joe Biden da bu politikalarını açıkça ifade ederken, iltica başvurularının bundan sonra mültecilerin bulundukları ülkelerde inceleneceğini vurgulamıştı. Biden, “Gelmeyin! Köylerinizi, şehirlerinizi, kasabalarınızı terk etmeyin!” derken, sınırdan kaçak geçenlerin sınır dışı edilecekleri uyarısında bulunmuştu.

CUMHURİYETÇİLER İÇİN FIRSAT

Son haftalardaki göçmen akını Donald Trump’ın üyesi olduğu Cumhuriyetçi Parti için de önemli argümanlar sunuyor. Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi’ndeki sözcüsü Kevin McCarthy’nin göçmenleri kast ederek ‘durdurulamayan kriz’ ve ‘ülke sınırlarının savunulması’ gibi kelimeleri kullanması da dikkat çekmişti.