ABD 'uzay gücü' kuruyor, amacı uzaya hakim olmak!

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pense, uzaya da “hükmetmek” için bir “uzay gücü” kurulacağını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın talebiyle oluşturulması öngörülen bu güç, Amerikan ordusunun “altıncı kolu” olacak. Uzay gücünün 2020’ye doğru kurulması planlanıyor. Ancak, bundan önce Kongre’nin de onayını alması gerekecek.

Uzay kuvvetleri, Amerikan ordusunda Kara Kuvvetleri (US Army), Deniz Kuvvetleri (US Navy), Hava Kuvvetleri (US Air Force), Deniz Piyade Kolordusu ve Sahil Güvenlik kollarının yanında altıncı kol olacak. Amaç ABD’nin “uzaya da hükmetmesi” şeklinde özetleniyor.

Mike Pence, Pentagon’da askerler önünde yaptığı konuşmada “Silahlu güçlerimizin tarihinde yeni bir sayfa yazma, gelecek savaş alanına hazırlanmanın zamanı geldi” dedi. Pence, “ABD’nin Uzay Gücü’nü oluşturma zamanı” diye ekledi.

ABD Başkanı Trump, Mayıs ayında yaptığı bir açıklamada, “Amerika’yı korumak için uzayda basit bir varlık göstermek yetmiyor, uzaya hükmetmemiz gerekiyor” demişti.

Tüm dünya orduları operasyonları için giderek daha fazla konum belirleme aygıtlarına ve uydu güvenliğine bağımlı hale gelmiş durumda. Bu da geleceğin büyüyen sorunlarından biri olarak önem kazanıyor.

Mike Pence, “Uzay bir kuşaktır köklü bir şekilde değişti. Bugün başka uluslar uzayda üslü sistemlerimizi aksatmaya çalışıyor ve Amerikan üstünlüğünü hiç olmadığı kadar reddediyor” diye konuştu.

Pence, “Rakiplerimizi daha şimdiden uzayı mücadele alanına dönüştürdü” ifadelerini kullandı. ABD’nin potansiyel rakipleri ise Rusya ve Çin olarak öne çıkıyor. Her iki rakip, savaş halinde ABD’nin uzayda üslü ekipmanlar veya araçlarını vurmaya hazır olarak görülüyor.

Pence özellikle 2007 yılında Çin’in fırlattığı bir füzeye dikkat çekti. Bu füze, uzayda Çin’in kendisine ait uydulardan birini tespit etmiş ve imha etmişti. Pence, bu gelişmeyi “Çin’in uzayı askerileştirme konusunda artan kapasitesine ilişkin yüksek derecede provokatör bir gösteri” dedi.

Başkan Yardımcısı, Uzay Gücü oluşturma sürecinin aşamalı olacağını ve hedefin Trump’ın görev süresinin sonu olan 2020 olduğunu belirtti. Pence, Kongre’den gelecek beş yıl için ek olarak 8 milyar dolar bütçeyi onaylamasını istedi. İlk aşama, bir uzay komutanlığının kurulması olacak.