ABD ve İran yaptırımları görüşecek

İran Dışişleri Bakanlığı’na göre ABD ve İran bu hafta içerisinde Washington’un uyguladığı yaptırımlara ilişkin dolaylı görüşme gerçekleştirecek.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Said Hatibzadeh, haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamada “Görüşmelere bir Basra Körfezi ülkesi ev sahipliği yapacak ve görüşme hafta içi önümüzdeki günlerde gerçekleşecek” dedi.

Bu açıklama, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Tahran’a sürpriz ziyareti vesilesiyle Avrupa Birliği ve İran’ın üç aydır askıya alınan nükleer müzakerelerin “önümüzdeki günlerde” yeniden başlayacağına ilişkin açıklamasından sonra geldi.

Borrell de müzakereleri ilerletmek için ABD ile İran arasında “dolaylı” temas olacağını duyurdu.

Hatibzadeh, “Önümüzdeki günlerde yapacağımız şey nükleer boyutla ilgili değil, yaptırımların kaldırılması konusundaki mevcut anlaşmazlıklarla ilgilidir” diye ekledi.

Nisan 2021’de Viyana’da İran ile büyük güçler (Rusya, ABD, Çin, Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya) arasında başlatılan müzakereler mart ayından bu yana tıkanmış durumda. ABD ve İran karşılıklı olarak birbirlerini sorumlu tutuyorlar.

Müzakereler ABD’nin 2015’te yapılan anlaşmaya yeniden dahil edilmesini amaçlıyor. ABD, 2018’de dönemin başkanı Donald Trump’ın kararıyla, nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmiş ve yeniden yaptırımlara dönmüştü. İran da buna misilleme olarak kademeli bir şekilde anlaşmadaki taahhütlerini askıya almıştı.

İranlı sözcü, “Umarım ki bu müzakerelerde olumlu sonuçlar görürüz. Top Washington cephesinde” dedi.

Hatibzadeh, “Eğer Washington (İranlıların istemlerine) yanıtlarla gelirse, hızı bir şekilde çalışmayı tamamlayabiliriz” diye konuştu.

İranlı sözcü şunları ekledi: “Josep Borrell, ABD'nin nükleer anlaşmada öngörülen her şeye saygı göstermeyi ve İran'ın bundan nihai bir şekilde ekonomik faydalar elde etmesini sağlamayı taahhüt ettiğini söyledi.”