ABD'ye göre Talibanlarla müzakereler 'mükemmel' ilerliyor!

ABD’ye göre, Talibanlarla Katar’da devam eden müzakerelerde ‘mükemmel ilerlemeler’ sağlandı.

2001 yılındaki askeri müdahaleden bu yana Afganistan ve Pakistan’daki dağlık alanlarda yoğunlaşan Talibanlar, ülkenin kırsal alanlarındaki birçok irili ufaklı yerleşim birimini de elinde bulunduruyor.

Afgan ordusunun 18 yıldan bu yana ABD başta olmak üzere NATO ülkelerinin desteğiyle sürdürdüğü mücadelede daha ziyade savunma pozisyonunda kaldığı biliniyor.

MÜZAKERELERDE ‘MÜKEMMEL İLERLEMELER’ SAĞLANDI!

Talibanlarla ABD arasında geçtiğimiz yıl başlayan ve 8’inci turu Cumartesi günü start alan görüşmelerde ciddi ilerlemeler sağlandığı bildiriliyor.

ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, geçtiğimiz hafta Kabil’de elde ettikleri ilerlemelerden sonra Katar’ın Doha şehrindeki müzakerelerin oldukça verimli geçtiğini duyurdu.

Twitter üzerinden bilgi veren Halilzad, Doha’da daha çok Talibanlarla kalıcı bir barış anlaşmasına ulaşmada tıkanmış olan noktalara yoğunlaştıklarının altını çizdi.

Talibanlarla barış anlaşmasının Afganistan’daki Amerikan güçlerinin ‘şartlı’ geri çekilmesinin önünü açacağını vurgulayan Halilzad, “Mükemmel ilerlemeler sağladık” dedi.

Halilzad, Afganistan’da sağlanacak olası barışta uluslararası konsensüsün sağlanması amacıyla yapılacak görüşmeler için Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’ye gideceği bilgisini paylaştı.

4 TEMEL MADDE

ABD ile Talibanlar arasında anlaşmanın sağlanması ardından Talibanlar ve Afganistan yönetimi arasında bir anlaşmanın daha da kolay olacağı varsayılıyor.

Anlaşma özellikle dört temel madde üzerinde yürütülüyor. Bunlar, Amerikan birliklerinin geri çekilmesi; Talibanların El Kaide ile ilişkilerini kesmesi, kesin olarak bir ateşkes sağlanması ve Talibanların Kabil yönetimiyle görüşmeyi kabul etmesi şeklinde sıralanıyor.

2001 yılında El Kaide tarafından New York’taki İkiz Kuleler ile Pentagon’a yönelik uçakla intihar saldırılarını gerekçe gösteren ABD, Afganistan’da işgal saldırılarını başlatmıştı.

NATO öncülüğündeki müdahalede, Talibanlar iktidardan düşürülmüştü. Ancak o tarihten sonra özellikle Pakistan sınırındaki dağlık alanlarda yoğunlaşan Talibanlar, son yıllarda ülkedeki NATO birliklerinin de azalmasıyla birlikte Afgan ordusuna yönelik saldırılarını arttırmıştı.