Af Örgütü’ne göre İran’da en az 304 kişi öldürüldü

Uluslararası Af Örgütü’ne göre İran’da Kasım ortasında başlayan benzin isyanı sırasında en az 304 kişi öldürüldü. Başka kaynaklar 1500’ü aşkın ölüden bahsediyor.

Uluslararası Af Örgütü, 15-18 Kasım tarihleri arasında İran güvenlik güçleri tarafından “ölümcül güce başvurulması” sonucu en az 304 kişi hayatını kaybetti. Af Örgütü, 2 Aralık’taki bilançosunda en az 208 kişinin öldüğünü bildirmişti.

Açıklamada, “İran makamları, 15 Kasım’da ulusal çapta gerçekleşen eylemler ardından zalim baskıya devam ediyor” denilirken, binlerce eylemcinin yanısıra gazeteciler, insan hakları savunucuları ve öğrencilerin tutuklandığı belirtildi.

Dayanılması güç tanıklıklar elde ettiklerini ifade eden Af Örgütü, “İran makamları, yüzlerce kişiyi katlettikten neredeyse hemen sonra, yaşananlardan açık bir şekilde bahsedilmesini engellemeye dönük herkese korku yayma şeklinde tasarlanmış büyük ölçekte bir baskı hayata geçirdi” dedi.

İran’daki isyan 15 Kasım’da benzin fiyatının yüzde 300 arttırılması ardından aynı gün patlak vermiş, kısa sürede ülke geneline yayılmıştı.

BEDELİ KORKUNÇ BİR KATLİAM OLDU

Yetkililer bir kaç gün içinde düzenin yeniden sağlandığını açıklamışlardı. Ancak Af Örgütü’ne göre bunu bedeli “korkunç bir katliam” oldu.

Af Örgütü’nün açıklamasında tutuklu çocuklar, ağır bir şekilde doldurulmuş gözaltı merkezleri, zorla kayıplar ve gizli merkezlerde tutulan onlarca kişiye de dikkat çekildi. Af Örgütü, keyfi bir şekilde tutuklanan bu kişilerin koşulsuz ve hemen serbest bırakılmasını istedi. Uluslararası topluma da İran’a gecikmeksizin baskı uygulaması yapılırken, aksi halde binlerce kişinin işkence ve kötü muamele tehdidi altında kalacağı ifade edildi.

KİRMAŞAN’DA EN AZ 320 ÖLÜ İDDİASI

Sürgündeki İranlı muhalif kaynaklar ölü sayısının çok daha yüksek olduğunu belirtiyor. Halkın Mücahitleri, ölü sayısının 1500’ü aştığını belirtirken, bunlardan 504’ünün isimlerini yayınladı. Aynı muhalif kaynağa göre, sadece Tahran bölgesine en az 400, Doğu Kürdistan’ın Kirmaşan bölgesinde en az 320, Fas bölgesinde en az 270, Huzistan’da en az 240, İsfahan’da en az 120 ve Kerec’de en az 100 eylemci öldürüldü.