AfD aşırı sağcılık şüphesiyle iç istihbaratça takip edilecek

Almanya’da AB ve göç karşıtı görüşleriyle bilinen AfD’nin Sachsen-Anhalt eyaletindeki faaliyetlerinin aşırı sağcılık şüphesiyle gözetime alınmasına karar verildi.

Sachsen-Anhalt Eyalet Anayasayı Koruma Örgütü’nün (LfV), Almanya İçin Alternatif Parti’nin (AfD) bu eyaletteki örgütünü ‘aşırı sağcı’ görüşleri nedeniyle takip altına alınmasına karar verdiği iddia edildi. Kararla birlikte partinin bu eyaletteki üyelerinin iç istihbarattan sorumlu LfV tarafından takip edilmeleri mümkün olacak.

Der Spiegel dergisinde, Sachsen-Anhalt’taki kararın 12 Ocak’ta alındığı ve bu konuda Eyalet Parlamentosu’nun yetkili komisyonuna bilgi verildiğine dair bir habere yer verildi. Haberde, bu kararın AfD’nin eyalet örgütünün insan onuruna saldırı, hukuk devleti ilkelerinin reddedilmesi ve demokrasi düşmanlığı gibi pratiklerinin olduğuna dair bir bilirkişi raporundan sonra alındığı belirtildi.

AfD’nin üyelerinin telefonlarının dinlenmesi, e-mail ve sosyal medya yazışmalarının takibini de beraberinde getirecek kararın benzerinin Almanya genelinde de alınması ihtimali var. Kurulduğu 2012 yılında daha çok Avrupa Birliği (AB) karşıtlığıyla gündeme gelen AfD, 2013 seçimlerinde yüzde 5 barajını aşmayı başaramamıştı. Ancak özellikle 2015’teki büyük mülteci göçü sonrasında göçmen karşıtı söyleme ağırlık veren AfD, 2017’de yüzde 12’yi aşan oyla Federal Meclis’te üçüncü parti olmuştu. AfD, aynı zamanda 16 eyaletin tümünde temsil gücüne ulaşmış durumda.