Afganistan’da artan saldırılar: ABD diplomatik personelini çekiyor

Afganistan’dan askerlerini çekmeye hazırlanan ABD, son dönemlerde artan saldırılar nedeniyle bu ülkedeki diplomatik personelinin önemli bir kısmını geri çağırma kararı aldı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO ülkeleri önümüzdeki aydan itibaren Afganistan’da kalan 9 bin kadar askeri gücünü çekmeye hazırlanırken, son haftalarda Taliban kaynaklı saldırıların arttığı da görülüyor. ABD askerlerinin 11 Eylül 2001’de İkiz Kulelere düzenlenen saldırıların 20’nci yıldönümünde tüm askerlerini çekmiş olması bekleniyor.

Ancak bu gelişmelerin olduğu bir dönemde Talibanların zaten oldukça zayıf olduğu bilinen Afganistan güvenlik güçleri ile sivillere yönelik saldırıları artıyor.

BİR KISIM DİPLOMATİK PERSONEL GERİ ÇEKİLİYOR

Son dönemlerde artan saldırılara karşı ABD, ülkedeki diplomatik personelinin bir kısmını da geri çekeceğini duyurdu. Başkent Kabil’e yönelik tehditler ve artan şiddet olaylarını gerekçe gösteren ülkedeki Amerikan büyükelçisi Ross Wilson, bir kısım diplomatik personelin geri çekilmesinin kararlaştırıldığını söyledi.

Geri çekme kararının diplomatik personelin ‘sadece çok küçük bir kısmına’ dair olduğunu belirten Wilson, ülkedeki Amerikan askerlerinin geri çekilmesi işlemi için ‘hayati önemdeki’ personelin ise kalmaya devam edeceğini ifade etti.

İÇ SAVAŞ VEYA TALİBANLARIN KONTROLÜ ELE GEÇİRMESİ TEHLİKESİ

11 Eylül 2001’deki İkiz Kule saldırılarının ardından Talibanlara yönelik başlatılan NATO öncülüğündeki savaştan bu yana Afganistan’da olan Amerikan askerlerinin sayısı son yıllarda zaten azaltılmıştı. Halen dörtte biri ABD’den olmak üzere onlarca ülkenin 9 bini aşkın askeri Afganistan’da bulunuyor.

ABD’nin bir önceki Başkanı Donald Trump döneminde varılan anlaşmaya göre Talibanlar geri çekilme esnasında Amerikan askerlerine saldırı düzenlemeyecekler. Ancak son dönemlerde özellikle Afgan güvenlik güçlerine yönelik saldırılarda artış var.

Birçok kesim, mevcut Başkan Joe Biden’ın da ‘hedeflerine ulaştıkları’ gerekçesiyle Amerikan askerlerini geri çekmesinin yeni bir iç savaşa veya Talibanların yeniden iktidarı ele geçirmesine olanak sağlayacağını düşünüyor. Halka karşı sert ve radikal İslami kuralları esas alan baskıcı yöntemleriyle bilinen Talibanlar, 1996’dan NATO operasyonunun düzenlendiği 2001 yılına kadar başkent Kabil dahil ülkenin önemli bir kısmını kontrol etmişlerdi.