Afganistan’da askeri üsse saldırı

Afganistan’ın güneyindeki Helmand vilayetinde Taliban hareketi, askeri bir üsse saldırıda bulundu. 9 Taliban militanının öldüğü bildirildi.

Güvenlik kaynaklarına göre Talibanlar, Cuma sabahı askeri üsse girmeye çalıştı. Son 48 saat içerisinde üçüncü kez saldırı düzenlendiği bildirildi.

Reuters’a konuşan bir yetkili, Afgan askerlerinin üssün ele geçirilmesini engellediğini belirterek, “Elimizdeki bilgilere göre çatışmalar sırasında 6 Afgan asker öldü” dedi.

Adını vermeyen aynı yetkili, çatışmalarda 3’ü intihar eylemcisi olmak üzere en az 9 Taliban militanının öldüğü bilgisini verdi. Çatışmalar ve sonuçlarına ilişkin başka kaynaklardan bilgi alınamadı.

Afganistan’da bir yandan ABD ile Talibanlar arasında müzakereler yürütülürken, diğer yandan Talibanlar eylemlerini sürdürüyor. Taliban hareketi, Afgan hükümetini ABD’nin “kuklası” olmakla suçlayarak, müzakerelere katılmasını reddediyor. ABD ile Talibanlar arasındaki müzakerelerde ise önemli ilerlemeler kaydedildiği bildiriliyor. Geçen hafta ilk kez ABD’nin Afganistan elçisi Zalmay Halilzad ile Taliban hareketinin kurucularından biri, Katar’ın başkenti Doha’da bir araya gelmişti.

ABD’nin Afganistan’da 14 bin dolayında askeri bulunuyor. ABD Başkanı Donald Trump, bir süre önce yaptığı açıklamada Afganistan’daki askeri varlıklarını azaltacaklarını bildirmişti. Bu konu Talibanlar ile ABD arasındaki müzakerelerin de temel gündemi olarak öne çıkıyor.

Helmand vilayeti ise Talibanlar açısından stratejik bir öneme sahip. Burası özellikle büyük miktarda opiyumun üretildiği vilayet olarak biliniyor.