Afganistan’da bir saldırı daha: 19 polis öldü

Afganistan’da Taliban hareketi ülkenin kuzeyinde düzenlediği bir saldırıda en az 19 polisi öldürdü.

Kunduz Valilik sözcüsü Nehmatullah Teymuri, saldırıda 19 kişinin öldüğü ve 5 kişinin yaralandığını açıkladı. Saldırıyı Taliban hareketi üstlendi.

Gün içinde öldürülen güvenlik gücü mensuplarının sayısı 36’ya yükseldi. Batıdaki Herat vilayetinde orduya ait bir üsse düzenlenen saldırıda, yetkililere göre 17 asker öldü. Askerlerin silahlarına da el koyan Talibanların verdiği bilançoya göre 18 asker öldürüldü.

Bu saldırılar Talibanların Ramazan bayramı vesilesiyle üç günlük ateşkes ilanından bir kaç saat sonrasına denk geldi.

Bu ateşkes ilanı, Talibanlar açısından 2001 yılından bu yana bir ilk olarak değerlendirildi. Yazılı bir açıklama yapan Talibanlar, Afgan güçleri ile çatışmaya girmeyeceklerini belirtirken, “işgalci güç” olarak tanımladıkları yabancı güçlere karşı operasyonlarını süreceğini bildirdi. Talibanlar, olası bir saldırı halinde kendilerini savunacaklarını da sözlerine ekledi.

Eşref Gani, Perşembe günü Talibanlarla tek taraflı ateşkes ilan etmişti. Ülkede 2015’ten bu yana aktif olan DAİŞ çeteleri ateşkes kapsamı dışında tutulmuştu.

Gani, ateşkesin Ramazan ayının 27’inci günü (Salı günü) başlayacağını ve bayramın beşinci gününe kadar devam edeceğini kaydetmişti. Diğer bir ifadeyle, ateşkes 12-19 Haziran tarihleri arasını kapsayacak.