Afganistan’da NATO çekilirken Taliban saldırılarını arttırıyor

Afganistan’da güvenlik güçlerine yönelik düzenlenen farklı saldırılarda en az 12 polisin yaşamını yitirdiği duyuruldu.

NATO’nun ülkedeki askeri güçlerini çekmeye hazırlandığı bir dönemde Afganistan’da yoğunlaşan saldırılar dikkat çekiyor.

Logar vilayet yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Mohammed Aga ilçesinde polislere yönelik gerçekleştirilen bir pusuda 7 polis hayatını kaybetti. Saldırıda 3 polis de yaralandı.

Kandahar vilayetine bağlı Maiwand ilçesindeki bir başka saldırıda ise 5 polis yaşamını yitirirken, 4’ü de yaralandı. Bu saldırının bombalı yüklü bir aracı kullanan intihar eylemcisi tarafından gerçekleştirildiği bildirildi.

SON 10 GÜNDE 62 SALDIRI

ABD Başkanı Joe Biden’ın ülkedeki birliklerini geri çekeceğini ilan ettiği ve NATO’nun bu yönlü hazırlıklar yaptığı bir dönemde Talibanların saldırıları dikkat çekici biçimde arttı. Birçok vilayette kırsal kesimler ve kimi kent merkezlerini elinde tutan Talibanların geride kalan son 10 günde en az 62 bombalı saldırı düzenlediği bildiriliyor.

İçişleri Bakanlığı’na göre, düzenlenen saldırılarda sadece sivillerden 60’ı aşkın kişi yaşamını yitirirken 180 kişi de yaralandı.

Talibanlar ile Afganistan hükümeti arasındaki müzakerelerin sürdüğü bir dönemde 2 bin 500 kadarı ABD’den olmak üzere 36 ülkeden 9 bin 600 NATO askeri de geri çekilmeye hazırlanıyor. Geri çekilmenin 1 Mayıs’tan itibaren başlaması planlanıyor.