Afganistan’da Taliban saldırıları, en az 19 ölü

Afganistan’da Talibanlar tarafından düzenlenen baskınlarda polis, asker ve hükümet yanlısı milislerden oluşan en az 19 kişinin öldüğü bildirildi.

Ülkenin kuzey doğusundaki Tahar eyaletinde Talibanlar bir çok polis noktası ve polis şefinin evine saldırıda bulundu. Eyaletin polis yetkilisi Halil Asir, AFP’ye yaptığı açıklamada beş saat süren bu baskında 6 asker, 13 polis ve hükümet yanlısı milisin öldürüldüğünü belirtti.

Asir’e göre saldırının düzenlendiği sırada polis şefinin evinde bir evlilik töreni yapılıyordu.

Eyalet meclisi üyesi Muhammed Azam Afzali ise, çatışmaların en az 7 saat sürdüğünü, 17 polis ve hükümet yanlısı milisin öldüğü, Talibanların bir çok polis noktasını ele geçirdiğini belirtti. Talibanlar henüz bir açıklamada bulunmadı.

Pazar akşamı da Talibanların güneydeki Zabul eyaletinde Afgan ordusuna bağlı bir noktaya saldırması sonucu 6 asker ölmüştü.

Bu çatışmalar Talibanlar ile hükümet arasında müzakerelerin başlaması için, görüşmelerin sürdüğü bir sırada gerçekleşti.

Talibanlar, 29 Şubat’ta Doha’da ABD ile yapılan anlaşma kapsamında Kabil hükümeti ile diyalogu kabul etmişti. Görüşmelerin 10 Mart’ta başlaması gerekiyordu ancak özellikle tutuklu değişimi ve hükümetin müzakere ekibine ilişkin anlaşmazlıklar nedeniyle gecikti. Henüz bir yeni tarih belirlenmedi.