Afganistan’da Temmuz ayı kanlı geçti

Birleşmiş Milletler’in Afganistan misyonu MANUA’ya göre Temmuz ayında bu ülkede 1.500’ü aşkın sivil öldü ya da yaralandı.

BM misyonu MANUA’nın şefi Tadamichi Yamamamoto, bir yandan Talibanlar ile müzakereler yürütülürken, diğer yandan çatışmaların artmasına tepki göserdi.

Yetkili, tüm tarafları askeri operasyonlarını yoğunlaştırmamaya çağırdı. MANUA’ya göre böyle bir durumda, müzakerelerde daha güçlü bir pozisyon sunacak. Yamamamoto, “sıradan Afgan sivillerin yaşamına saygı göstermenin vakti geldi” dedi.

MANUA’ya göre Temmuz ayı içerisinde 1.500’ü aşkın sivil öldü ya da yaralandı. Temmuz ayı bu bilanço ile, Mayıs 2017’den bu yana bir ay içerisinde en fazla sivil ölü ve yaralanmaların kayda geçtiği ay oldu.

MANUA bu artışın sorumlusu olarak Talibanlar ve DAİŞ çetelerinin Afgan kolunu sorumlu tuttu. Açıklamada sivil kurbanların yüzde 50’sinden fazlasının gelişi güzel patlayıcıların hedefi olduğu belirtildi.

Açıklamada Talibanların kentsel alanlarda askeri ve güvenlik gücü hedeflerine yönelik ölçüsüz ve kör saldırılarının Temmuz ayında artış gösterdiği ve sivillere ağır zararlar verdiği ifade edildi.

Çarşamba günü, ülkenin batısında bir otobüsün mayına çarpması sonucu en az 34 kişi ölmüş, 17 kişi yaralanmıştı. Olayı üstlenen olmamıştı. Bu olaydan üç gün önce, Kabil’de istihbarat servislerinin eski bir şefine yönelik saldırıda 20 kişi ölmüş, 50 kişi yaralanmıştı. Bunların da çoğu sivildi.

MANUA’ya göre 1 Ocak ile 31 Haziran arasındaki altı ayda da 1.366 sivil hayatını kaybetti, 2.446 sivil de yaralandı.