AGİT'in Alman ve İsveçli gözlemcileri Türkiye’ye alınmadı

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) gözlemcileri Alman Sol Parti milletvekili Andjej Hunko ve İsveçli Jabar Amin'in Türkiye’ye girişine izin verilmedi. Her iki ülkeden tepkiler var.

Alman Dışişleri Bakanlığı, AGİT'in seçim gözlemcisi olarak Türkiye'ye girişine izin verilmeyen Sol Parti milletvekili Andrej Hunko’ya konulan yasağın kaldırılmasına çalışıyor.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, "AGİT de bu gelişme nedeniyle Türk tarafıyla iletişim hâlinde” dedi.

Bakanlık, “AGİT üyeleri seçimlerin gözlemlenmesinde önemli bir katkı sunuyor ve böylece demokrasi ve hukuk devletini de güçlendiriyor" diye ekledi.

Siyasi partilerden de tepki yağdı. Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen, 24 Haziran Pazar günkü seçimlerin “özgür ve adil yapılamayacağını” belirtti. Dağdelen, "(Türk Cumhurbaşkanı) Recep Tayyip Erdoğan tekrar seçilmek ve gücünü, kabul ettirdiği anayasa referandumuyla genişletmek istiyor" dedi.

Alman medya kuruluşu DW Türkçe’ye konuşan AGİT seçim gözlemcisi ve Sol Parti milletvekili Andrej Hunko, Türkiye’ye gitmek için Viyana’dan uçağa bindiğini, ancak giriş izni verilmediği bilgisini alınca uçaktan indiğini söyledi.

Hunko, “terör destekçiliği” suçlamasıyla Türkiye’ye girişinin engellendiğini ifade ederken, bunun hukuka aykırı olduğunu kaydetti.

Hunko, "Seçim gözlemlerinin temel prensiplerinden biri şudur: Heyeti davet eden ülke delegasyonları belirleyemez" dedi.

AGİT’in bunu kabul edemeyeceğini belirten Hunko, “Bu hukuki değil. Tabii AGİT'in de bu konuda icrai araçları yok. Bu da her zaman bir sorun" şeklinde konuştu.

Hunko’nun yanısıra İsveç Yeşiller Partisi milletvekili Jabar Amin'in AGİT gözlemcisi olarak Türkiye’ye girişi engellendi.

DW’ye göre Amin yaptığı açıklamada, İstanbul'da havalimanında pasaport kontrolü sırasında ülkeye giriş yasağı olduğunu öğrendiğini, polis memurlarının pasaportunu aldıklarını ve "talimatın yukarıdan geldiği" bilgisini verdiklerini söyledi.

Amin, "Türk makamlarının AGİT'in çalışmalarını olumsuz etkileyebilecek bu adımı konusunda hayal kırıklığı içindeyiz" diye konuştu.

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallstrom, bu giriş yasağı ile ilgili yaptığı açıklamada “Bir seçim gözlemcisinin Türkiye'ye girişinin engellenmesi kabul edilemez" dedi.