Ahmedinecad yeniden aday!

İran eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, ilk turu 18 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine resmen adaylığını koydu.

İran medyası Ahmedinecad’ın adaylığının Anayasayı Koruma Konseyi tarafından kabul edilmesinin neredeyse sıfır olduğunu belirtiyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylığını koyan Mahmud Ahmedinecad, adaylığının kabul edilmemesi halinde “Seçimleri onaylamadığımı ve seçimlere katılmayacağımı açıklayacağım” dedi.

Kendisini “halkın çocuğu” olarak sunan Ahmedinecad, “Ülke genelinde milyonlarca kişi seçimlere aday olmam için çağrıda bulundu ve hatta omuzlarıma ağır bir sorumluluk yükleyerek kayıt yapmamı emrettiler” dedi.

Halkın yöneticilere güveninin kalmadığını söyleyen Ahmedinecad, Haziran ayındaki seçimlerin hem içeride hem dışarıda “çok hassas” sorunlarla karşı karşıya olan İslam Cumhuriyeti’ni kurtarmak için “belki de son şans” olduğunu ifade etti.

Ahmedinecad, 2005 yılından 2013 yılına kadar cumhurbaşkanlığı görevini yaptı. 2009 yılında yoğun protestoların yaşandığı bir dönemde, hile yapıldığı belirtilen seçimlerde yeniden seçilmişti.

Üç kez üst üste cumhurbaşkanı olmanın Anayasa ile yasak olması nedeniyle 2013 yılında görevini bırakmak zorunda kalan Ahmedinecad’ın yerine Hasan Ruhani seçilmişti.

Aşırı muhafazakar ve popülist Ahmedinecad, 2017 yılında Ayetullah Ali Hamaney’in tavsiyesine aykırı olarak şansını denedi ancak adaylığı Anayasayı Koruma Konseyi tarafından reddedildi.