Alman istihbaratı yıllarca Avusturya’yı izlemiş

Alman istihbarat teşkilatı BND’nin 1999-2006 yılları arasında Avusturya hükümetine ait kurumları gizlice dinlemesi her iki ülke arasında krize neden oldu.

Avusturya’nın önde gelen günlük gazetelerinden Der Standard ve haftalık haber dergisi Profil’in ortak haberine göre Almanya’nın yurt dışı istihbarat teşkilatı Federal Haber Alman Servisi (BND) 1999 ile 2006 arasında Avusturya’da toplam 2 bin telefon, faks ve mobil bağlantı ile e-posta adresini izledi.

Viyana-Berlin hattında diplomatik krize neden olan “tele-kulak” skandalında Alman istihbarat örgütünün Avusturya’da başta bakanlıklar olmak üzere birçok uluslararası şirketi takip altına aldığı belirtildi. BND’nin takip listesinde bazı İslami kuruluşlar, terör şüphelileri ve silah tüccarlarının da olduğu ifade edildi.

Ayrıca Viyana’da bulunan aralarında ABD, İran, İsrail ve Kuzey Kore’nin de bulunduğu 75 büyükelçiliğin iletişim hatlarının da BND tarafından izlendiği ifade edildi. BND’nin komşu ülke ve aynı zamanda Avrupa Birliği içeresinde Almanya’nın yakın işbirliği kurduğu Avusturya’yı izlemeye alması Viyana hükümeti tarafından sert şekilde kınandı.

AVUSTURYA: KARŞILIKLI GÜVENİ AZALTIR

Skandalın basında yer almasının ardından Viyana’da Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen ve Başbakan Sebastian Kurz’un katıldığı acil bir toplantı gerçekleşti. Devlet zirvesinin ardından Cumhurbaşkanı Van der Bellen ve başbakan Kuz basının karşısına çıktı.

Her iki lider basında yer alan bilgilerin aydınlatılması için Berlin hükümetine çağrıda bulundu. AB içinde dost ülkelerin birbirlerine karşı casusluk yapmasının ilişkileri zayıflatacağına dikkat çeken Van der Bellen “Böle bir durum karşılıklı güveni de azaltır” diye konuştu.

Dost devletler arasında casusluk faaliyetlerinin kabul edilemez olduğunu belirten Van der Bellen devamla şunları söyledi: “Alman hükümet bazı soruları büyük bir şeffaflık içinde yanıtlamalı. Şayet bu bilgiler gerçekse yapılan casusluğun kapsamı ile devam edip etmediğinin açıklanması gerekiyor.”

Almanya tarafından ülkelerine yönelik casusluk iddialarının ilk kez gündeme gelmediğini belirten Başbakan Sebastian Kurz da benzer çağrıda bulundu. 2014 yılında benzer iddiaların gündeme geldiğini hatırlatan Kruz “O dönem Almanya iş birliği yapmadığı için konu aydınlatılamadı. Umarız bu kez böyle bir şey yaşanmaz” dedi.