Alman Parlamentosu ‘kömürden çıkış’ yasasını onayladı

Alman Parlamentosu, 2038 yılında kömüre son verilmesini öngören yasa tasarısını onayladı. Çevreciler ise daha hızlı ilerleme istiyor.

Alman Parlamentosu’nda yapılan oylama ardından bir açıklamada bulunan Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, “Karbondan çıkış için kuşaksal bir proje yola koyduk. Yolu gösteren önemli bir karardır” dedi.

Kararın alındığı Cuma günü ekolojistler eylemlerde bulundu. Çevrecilere göre 2030 yılı çok uzun bir süre ve kömür madenlerin kapatılması için işletici şirketlere çok yüksek tazminatlar öngörüyor.

Greenpeace aktivistleri, parlamentonun ön cephesine “Halk adına” imzalı bir pankart asarak, “Kömürsüz bir geleceğe” çağrısında bulundu.

Sivil toplum örgütü Germanwatch’tan Christoph Bals, “Sivil toplum, Paris Anlaşması’na uygun olarak 2030 yılına kadar Almanya’da kömürün ortadan kaldırılması için çalışmaya devam edecek” dedi.

Ekonomi Bakanı ise tasarıyı savunarak, “Fosil enerjiler çağı bu kararla birlikte Almanya’da çaresizce sona eriyor” derken, muhalifleri tasarıyı “küçümsememeye” çağırdı.

Berlin yönetimi kömür santrallerini işletenler arasında paylaştırılmak üzere 4,35 milyar dolarlık tazminat sözü verirken, fosil enerjiden çıkış ardından maden bölgelerinin yeniden canlanması için de 40 milyar euro ayrıldı.

Aralık ayında kabul edilen bir planda Almanya hükümeti 2030 yılına kadar, sera gazı emisyonlarını 1990 yılı düzeyine kıyasla yüzde 55 azaltmayı hedef olarak belirledi. Ama Almanya’nın daha şimdiden 2020 yılı iklim hedeflerini kaçırdığı belirtiliyor.