Alman Sol Parti genel merkezine bombalı saldırı tehdidi

Son dönemlerde aşırı sağcı terör tehlikesinin arttığı Almanya’da bir Neonazi grubu, ülkelinin muhalefet partilerinden Sol Parti’nin genel merkezine bombalı saldırıda bulunmakla tehdit etti.

Pazartesi öğle saatlerine doğru e-posta yoluyla “Combat 18” imzasıyla bir Neonazi grubu Sol Parti Genel Merkezi’ne bir tehdit mektubu gönderdi. Neonaziler parti merkezine bomba koyduklarına dair mektubun parti merkezi yetkililerine ulaşmasından hemen sonra polis birimlerine haber verildi.

Kısa bir süre sonra polis Karl-Liebknecht-Haus olarak bilinen parti merkezinde bomba arama çalışmalarına başlarken, bina içerisinde bulunan 50’ye yakın Sol Parti çalışanı binadan çıkartıldı. Bomba ihbarı yüzünden Sol Parti Genel Başkan Yardımcısı Martina Renner’in yapması planlanan basın konferansı da iptal edildi.

Polisin bina içerisinde yaptığı aramalarda her hangi bir bomba izi bulunmazken, partinin eş genel başkanlarından Bernd Riexinger sosyal medyada yaptığı açıklamada aşırı sağcıların tehditlerinden korkmadıkları mesajını verdi. Sağcı terörün kendilerini de hedef aldığını belirten Riexinger “Bombalı tehdit yüzünden öğle aramızı erkene çektik” diye konuştu.

ALMANYA’NIN YENİ KORKUSU “COMBAT 18”

“Combat 18” isimli Neonazi grubu, Haziran ayında Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke’nin bir Neonazi tarafından öldürülmesinden sonra tanındı. 2. Dünya Savaşı sonrasında yıkılan Nazi Almanya’sının diktatörü Adolf Hitler’in isminden esinlenen grup, A harfinin alfabedeki birinci sırası H harfinin de sekizinci sırasında yer almasından dolayı 18 rakamını tercih ediyor.

Alman güvenlik birimleri içinde 29 yerel politikacının isminin olduğu bir ölüm listesi ortaya çıkmıştı. Bu listenin de “Combat 18” grubu tarafından hazırlanmıştı. İstihbarat geçtiğimiz Temmuz ayında yayınladığı yıllık raporunda “aşırı sağcı” olarak fişlenin kişilerin sayısının ise 24 bin 100’e çıktığını bildirmişti. Fişlenen bu aşırı sağcılar ise mülteciler, Yahudiler ve Müslümanların yanı sıra göçmen dostu Alman politikacıları da hedef tahtasına koyuyorlar.