Almanya’da aşırı sağcı suçlarda rekor artış

Almanya İçişleri Bakanlığı, aşırı sağcı suçların rekor düzeyde arttığını belirterek, aşırı sağın “ülke güvenliği için en büyük tehdit” olarak kalmaya devam ettiğini ifade etti.

Aşırı sağa mal edilen suçların Şubat 2020’de Hanau’da çoğu Kürt 9 gencin katledilmesi dahil olmak üzere cinayet, ırkçı nefrete teşvik ve Hitler selamı gibi çeşitli ihlaller olduğu belirtildi.

İçişleri Bakanı Horst Seehofer, geçen yıl 23 bin 604 ihlal yaşandığını belirterek, yıllık bazda yüzde 5,7’lik bir artış olduğunu kaydetti. Ülke genelinde siyasi karakterli toplamda 44 bin 692 ihlal tespit edildi. Aşırı sağcı kaynaklı ihlaller bunların yarısından fazlasını temsil ediyor.

Seehofer, bu verilerin çok endişe verici olduğunu belirterek, “Son yıllarda gözlemlenen eğilim pekişiyor” derken, Covid-19 salgınının da toplumda “kutuplaşmanın artmasına” yol açtığına dikkat çekti.

Yetkililer ve sivil toplum örgütleri sık sık aşırı sağcı hareketin yeniden tırmanışı konusunda uyarılarda bulunuyordu. Bu tehdit uzun zaman iç istihbarat servisleri tarafından görmezden gelindi ya da hafife alındı. Alman servisleri zaten uzun zamandır sol üzerinde yoğunlaşırken, son yıllarda İslamcılıkla mücadele ve cihatçı tehdit üzerine odaklandı.

2019 yılında mültecileri savunan muhafazakar bir yetkilinin öldürülmesi ardından bir sinagoga saldırı yapıldı. Şubat 2020’e çoğu Kürt 9 genç Hanau’da katledildi.  Neo-Nazi bir grup üyesi 12 kişi Nisan ortasından bu yana Stuttgart’ta camilere ve siyasi sorumlulara saldırılardan dolayı yargılanıyor.