Almanya’da aşırı sağcı terörizm en büyük tehlike!

Almanya iç istihbaratına göre aşırı sağcılar demokrasi için en büyük tehlike olurken, ‘iç düşman’ olarak görülen aşırı sağın üçte biri şiddete hazır olmak üzere 32 bin sempatizanı var.

Perşembe günü başkent Berlin’deki bir basın konferansında konuşan Federal Anayasayı Koruma Örgütü (BfV) Genel Başkanı Thomas Haldenwang, aşırı sağcı terörizmin Alman demokrasisi için en temel tehlike olduğunu vurguladı. Ülkenin iç istihbarat örgütü olan BfV’nin başkanı, aşırı sağcı Neonazi hareketleri için ‘iç düşman’ terimini kullandı.

Haldenwang, “Demokrasilerin iç düşmanları tarafından yıkılmak istendikleri zaman başarısız olduklarını biliyoruz. Bu tarihin bize gönderdiği en önemli uyarıdır” diye konuştu.

BfV Genel Başkanı, Almanya’daki aşırı sağcı sempatizanların sayısının 32 bin olduğunu ve bu sayının son yıllarda hızlı bir biçimde arttığını belirtti. Aşırı sağcılar içerisinde 13 bin kişinin ‘şiddete hazır’ oldukları gerçeği de korkutuyor.

AfD’NİN RADİKAL KESİMİ TAKİPTE

BfV Başkanı’nın verdiği bilgilere göre, aşırı sağcı oyların toplandığı ve yüzde 12-14 arasında oy potansiyeline ulaşan Almanya İçin Alternatif (AfD) adlı parti de takip altında. BfV Başkanı, Thüringen eyaleti yöneticisi Björn Höcke liderliğindeki ‘Kanat’ olarak tanımlanan ekibinin artık ‘aşırıcı’ olarak görülebileceğini ve ‘demokratik rejim’, ‘insan onuru’ ve ‘hukuk devletine’ karşı söylemlerin odağı olduğuna dikkat çekti.

AfD içindeki bu radikal kesim özellikle Almanya’da Nazilerin işlediği suçlara karşı duyulan ‘suçluluk’ duygusuna karşı çıkıyor. Björn Höcke, daha önce de Berlin’de Yahudi Soykırımı kurbanları için dikilen anıta dair ‘utanç verici’ tanımlaması yapmıştı. Bu kesim ayrıca Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinin nüfusunun göçmenlerin gelişiyle birlikte değişime uğrayacağı propagandası yapıyor.

Almanya’da geçtiğimiz ay Hanau şehrinde aralarında Kürtlerin de olduğu 9 kişi aşırı sağcı bir kişi tarafından katledilmişti. Saldırının öncesinde bir Neonazi hücresine operasyon yapılmıştı. Saldırıdan sonra Alman istihbaratının aşırı sağcı hücrelere göz yumduğu tepkisinde bulunulmuştu.