Almanya’da çiftçi protestoları başladı

Almanya federal hükümetinin tarımsal sübvansiyonları kesme planlarına karşı protestolar başladı.

Tarımsal dizel üzerindeki tavizlere ve taşıt vergisine rağmen  bugün federal hükümetin politikalarına karşı büyük çiftçi protestoları gerçekleşti. Traktörlerle yapılan ablukalar bazen Aşağı Saksonya, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Batı Pomeranya, Hamburg gibi kuzey eyaletlerinde ciddi trafik aksamalarına neden oldu.

Aşağı Saksonya'nın Emden kentinde çiftçiler, VW fabrikasındaki üretimi tamamen durma noktasına getirdi. Aşağı Saksonya'da da otoyollar kapatıldı. Schleswig-Holstein'da çiftçiler Kiel Kanalı'ndan geçen feribotlara erişimi engelledi.

Mecklenburg-Batı Pomeranya'da çiftçilerin başlattığı geniş çaplı abluka kampanyasından yaklaşık 60 otoyol girişi etkilendi. MV Eyaleti Çiftçiler Birliği'ne göre kampanyaya bin 500'ün üzerinde traktör ve kamyon katıldı.

Eyaletin çiftçi birliği yeni protesto eylemleri duyurdu. Perşembe günü çiftçiler ülkedeki çeşitli gıda lojistik merkezlerine gitmek istiyor. Muhtemelen traktör geçitleri olacak. Ayrıca önümüzdeki Pazartesi Berlin'de yapılacak merkezi bir kampanyaya da katılmak istiyorlar.

Baltık Denizi'ndeki Rügen ve Usedom adalarına erişim de zaman zaman engellendi. Çiftçiler, kamyon geçiş ücretlerinin artmasını protesto eden nakliye şirketlerinin kamyonlarıyla desteklendi.

Çiftçilerin protestoları nedeniyle öğretim elemanları ve öğrencilerin okullara gelememesi nedeniyle Aşağı Saksonya'nın birçok şehrinde okul dersleri iptal edildi. Aşağı Saksonya'da kamyon şoförleri ve balıkçılar gibi diğer meslek grupları da çiftçilerle dayanışma içinde olduklarını ifade ederek protestolara katıldılar.

Hamburg polisine göre, Hamburg'da korkulan büyük trafik kaosu yaşanmadı ancak sabahın erken saatlerinde özellikle Finkenwerder'de kısa süreli gecikmeler yaşandı. Hamburger Hochbahn, çiftçilerin protestoları nedeniyle özellikle Altona, Bahrenfeld ve St. Pauli bölgelerinde otobüslerde gecikmeler yaşandığını duyurdu. 

Kuzey Almanya'daki sürücüler protestolar nedeniyle hala birçok yerde trafik sıkışıklığı yaşanıyor.

Pek çok bölgede polis, araba yolculuklarından tamamen kaçınılmasını önerdi.

Kimi yerlerde abluka, tehlikeli trafik durumları yarattı. Buna karşı cezai işlemler başlatıldı.

Yetkililerin resmi rakamlarına göre ülke çapındaki protestolara toplam 100 bin civarında traktör ve diğer araç katıldı. Katılımcı sayısının üçte bir civarında; yani 130 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

Schleswig-Holstein Çiftçiler Birliği'ne göre çiftçilerin protestoları şu ana kadar "barışçıl ve sorunsuz" geçti. Başbakan Daniel Günther (CDU) Kiel'deki göstericilerle konuştu. Çiftçilerin kaygılarını büyük ölçüde anladığını ifade eden Günther, protestoların yasal çerçeve içerisinde yapılmasını istedi.  

Alman Çiftçiler Birliği Başkanı Joachim Rukwied, NDR Info kanalına verdiği bir radyo röportajında ​​halktan eylemleri anlamasını istedi. Çiftçilere yönelik vergi artışları ve kesintileri artık kabul edilemez olduğunu belirten Rukwied, hükümetin sağduyulu davranacağını ve "orantısız yüklerin azalacağını" umduğunu söyledi. 

Çiftçilerin protestoları ve eylemleri karşısında federal hükümet, 2024 bütçesindeki sübvansiyon azaltma planlarının bir kısmını zaten geri çekmişti. Buna göre, çiftçilere yönelik araç vergisi muafiyeti artık yürürlükte kalmalı. Tarımsal dizele yönelik vergi indiriminin 2026 yılına kadar kademeli olarak kaldırılması gerekiyor.