Almanya’da çiftçiler ve makinistler grevde

Almanya genelinde çiftçilerin grevi üçüncü gününde sürerken, makinistlerin bu sabah başlayan grevi ülkedeki ulaşımı olumsuz yönde etkiledi. Havayolu sektöründe de bir grev olabileceği ifade ediliyor.

Almanya’da 8 Ocak’ta ülke genelinde çiftçiler tarafından başlatılan grev sürerken bu sabah saat 02’de Alman Demiryolu çalışanlarının başlattığı grev de etkisini gösterdi. Grev nedeniyle şehirlerarası seyahatler durma noktasına geldi.

Alman hükümetinin kemer sıkma politikası kapsamında tarımsal mazot ürünleri ve araçlardaki vergi sübvansiyonlarını kalmasına karşı çıkan çiftçiler 8 Ocak’ta tüm ülkede traktörler ve kamyonlarla otobanları ve şehir için ana arterleri kapatarak greve başladı. Bir hafta süreceği belirtilen grev kapsamında bugün ülkenin farklı eyaletlerinde çiftçiler traktörleriyle çeşitli eylemler gerçekleştirdi. 

Ülkenin kuzey eyaleti Schleswig-Holstein’ın Flensburg, Rendsburg ve Lübeck kentlerinde çiftçiler traktörleriyle yolları kapattı. Çiftçi grevinin etkililiği nedeniyle Flensburg'da araç trafiği öğlen saatlerinde tam anlamıyla çöktü. Alman NDR’nin geçtiği habere göre, şehirde zaman zaman yaklaşık 2.000 traktör yola çıktı ve şehir merkezinden otobana kadar trafik sıkışıklığı yaşandı. Trafikteki traktör konvoyunun zaman zaman yaklaşık 15 ila 20 kilometre uzunluğa ulaştığı ve polisin bazı traktörlerin yönünü değiştirdiği belirtildi.

Öte yandan Rendsburg-Eckernförde bölgesi polisi bugün eylemleri genel bir emirle yasakladı. Polisin gece yarısından itibaren tünel bölgesinde konvoylar da dahil olmak üzere her türlü toplantıyı yasakladığı bildirildi.

Saksonya’daki eyaletinde eylemlerin merkezi başkent Dresden’deki Theaterplatz oldu. Binlerce çiftçi ve destekçisi Dresden'de federal hükümetin kemer sıkma politikalarına karşı gösteri düzenledi.  Eyalet Çiftçiler Birliği'ne göre çevre bölgelerden eylem için Dresden'e yaklaşık 4.000 traktör geldi.

Sabah saatlerinde yaklaşık 570 traktör bir miting için Plauen'e gitti. Araçlar 92 ve 173 numaralı ana yolların yanı sıra Plauen-Ost otoyolundan şehir merkezine kadar çeşitli konvoylar halinde ilerledi.
Çiftçi grevinin bir diğer adresi Kassel oldu. Çiftçiler traktörleriyle bugün Kassel ve çevresinden tarımsal mazot ve araç vergisi sübvansiyonlarının Alman hükümeti tarafından iptal edilmesini protesto etti. Çiftçi grevi nedeniyle Wabern, Fuldabrück, Kaufungen, Vellmar, Wolfhagen ve Hofgeismar yollarında trafik sıkışıklığı yaşandı. Şehir merkezinde ise, Fünffensterstraße ile Altmarkt kavşağı arasındaki Frankfurter Straße ve Steinweg, traktör konvoyu nedeniyle kapatıldı.

GDL ÜCRET ZAMMI VE ÇALILMA SAATLERİNİN DÜZENLENMESİNİ İSTİYOR

Almanya’da demiryolu çalışanlarını temsil eden Demiryolu Makinistleri Sendikası bugünden başlamak üzere üç günlük greve gitti. Ücret ve çalışma saatlerinin düzenlemesi talebiyle Çarşamba gece saat 2’de başlayan grev Cuma günü 18:00’e kadar sürecek. 
Makinistler sendikası GDL'nin grevi ülke genelindeki hızlı tren ve bölgesel tren seferlerini de üç gün boyunca büyük ölçüde etkileyecek.

GDL’nin grev kararı, Frankfurt'taki Hessen Eyaleti İş Mahkemesi'nin Deutsche Bahn (DB) tarafından greve karşı geçici tedbir kararı alınması için yapılan başvuruyu reddetmesinin hemen ertesinde başladı. Öte yandan yük taşımacılık sektöründeki DB Cargo işçileri de Salı akşamından bu yana grevde.

SIRADA HAVAYOLU MU VAR?

Ülkenin gündemindeki bir diğer grev havayolu taşımacılık sektöründeki olası grev. Verdi sendikası ile Lufthansa arasındaki ücret görüşmeleri 18 Ocak 2024 tarihinde başlayacak. Taraflar arasında herhangi bir anlaşma olmazsa grev olasılığı gündemde.
Lufthansa kabin ve yer personelinin bağlı olduğu Verdi sendikası, işyerlerinin daraltılması ve çalışanların iş yükünün artırılması nedeniyle Lufthansa'dan ücretlerinin arttırılması talebinde bulunuyor.
Verdi Sendikası, 25.000 çalışan için yüzde 12,5'lik bir maaş artışına ek olarak, bayrak taşıyıcıdan vardiya ödenekleri ve 3.000 Euro'luk enflasyon düzeltme primi talep ediyor. Bu şekilde aylık ücretlerin yüzde 12,5 oranında ya da kişi başına en az 500 Euro artması gerekiyor. Sendika, ayrıca, çalışanın temel maaşının yüzde 3.6'sı oranında yeni bir aylık vardiya ödeneği ve daha hızlı bir yıllık basamak artışı talep ediyor.