Almanya’da iktidar partileri anketlerde dipte

Almanya’da yapılan son bir kamuoyu araştırmasına göre, bugün seçim olması halinde iktidardaki CDU-CSU ittifakının oy oranı tarihinin en düşük düzeylerine kalmaya devam ediyor.

16 yıllık başbakanlığın ardından Eylül ayındaki seçimlerde aday olmayacağı bilinen Angela Merkel’in yerine Hristiyan birlik partileri CDU ve CSU’nun adayı olarak Armin Laschet belirlenmişti. Ancak Laschet’in adaylığının duyurulmasıyla birlikte CDU ve CSU anketlerde, ilk seçimlere katıldıkları 1949 yılından bu yana ki en düşük oy oranlarına gerilemiş durumda.

Bild gazetesinin INSA şirketine yaptırdığı son ankette, bugün seçim olması durumunda birlik partilerinin oy oranı yüzde 25,5 olarak ölçüldü. Bu ise son ankete oranla sadece 1,5 puanlık bir artış demek.

Ankete göre, son bir yıldır oy oranlarını ciddi oranda arttırdıkları düşünülen Yeşiller Partisi’nin ise yüzde 23,5 oy alması bekleniyor. Geçtiğimiz haftaki ankete oranla Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) oy oranı aynı kalırken, bu parti sadece yüzde 15’lik bir oyla yetinecek.

Benzer şekilde Liberal Demokrat Parti’nin (FDP) oy oranı da yüzde 12 ile bir önceki hafta ile aynı. Göçmen karşıtı Almanya İçin Alternatif (AfD) adlı partinin ise bir puanlık kayıpla yüzde 11 oy alacağı tahmin ediliyor.

Şu andaki tek ciddi sol muhalefet partisi olan Sol Parti (Die Linke) ise yüzde 7,5 ile yüzde 5 barajını aşacak son parti olacak ölçüldü.

Bu sonuçlar ışığında mevcut CDU-CSU ve SPD koalisyonu Federal Meclis’te çoğunluğu kaybederken, CDU-CSU ve Yeşiller; Yeşiller-SPD-FDP ve CDU-CSU-FDP ve SPD’nin katılacağı üç ayrı koalisyon formülü öneriliyor.