Almanya’da ‘parlamentoya saldırı planlayan’ aşırı sağa operasyon

Almanya’da parlamentoya silahlı saldırı planladığından şüphe edilen aşırı sağcı bir gruba düzenlenen operasyonda 25 kişi gözaltına alındı.

Alman adaleti, “aşırı sağcı ve komplocu” bir grubun saldırı projelerini boşa çıkardıklarını duyurdu.

Savcılara göre ülke genelinde 3 bin güvenlik gücü üyesinin katıldığı operasyonda 25 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Savcılar sözkonusu kişilerin özellikle “küçük bir silahlı grupla parlamentoya şiddetle girmek için somut hazırlıklar yaptıklarından” şüphe ediyor.  

Adalet Bakanı Marco Bushcmann, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada geniş bir “anti-terörist operasyon” yürütüldüğünü belirterek, “Anayasal kurumlara karşı silahlı saldırı planlandığından şüphe ediyoruz” dedi.

Operasyon bu türde yapılan en önemli polisiye operasyon olarak değerlendirildi.

Gözaltına alınan 25 kişinin yanısıra “kriminal bir hücreye üye olduklarından” şüphe edilen 27 kişi daha soruşturmanın hedefinde bulunuyor. Gözaltılardan birinin Avusturya, birinin de İtalya’da gerçekleştiği belirtildi.

2021 yılının sonunda kurulduğu belirtilen sözkonusu grubun “Almanya’da mevcut devlet düzenini aşmayı ve bir tür temiz devletle değiştirmeyi” hedeflediği iddia ediliyor. Grubun bunun için de “askeri yöntemler kullanılarak ve devlet temsilcilerine karşı şiddet kullanılarak” gerçekleştirilebileceğine inandığı ifade edildi.