Almanya’da sosyal ağlarda cinayete övgü

Alman hükümeti, göçmenleri savunan bir vekilin öldürülmesi ardından, sosyal ağlarda cinayete sevinen yorumları kınadı.

Muhafazakar İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Tagesspiegel gazetesine verdiği mülakatta, “Birinin sadece hümanist görüşleri savunduğu için bu düzeyde nefrete yol açtığını görmek, insani değerlerin gerilediğini gösteriyor” dedi. Aynı İçişleri Bakanı, daha önce Angela Merkel hükümetinin göçmen politikasını “hoşgörülü” olduğu gerekçesiyle çok eleştirenler arasındaydı.

Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Dortmund’tan toplanan vekiller karşısında yaptığı konuşmada, “Bazıları sosyal ağlarda memnuniyetini ifade ediyor, neredeyse alkışlıyor. Her açıdan kesinlikle alçakça, iğrenç, mide bulandırıcı” dedi. Cumhurbaşkanı, nefretin yayıldığı sosyal ağ platformlarını sorumlu olarak işaret etti.

Merkel’in Hristiyan demokrat partisi CDU’nun yerel bir yöneticisi olan Walter Lübcke, 2 Haziran günü bahçesinde, başından vurulmuş halde ölü bulunmuştu. Soruşturmacılar, bir çok ihtimal üzerinde duruyor. Özel nedenler, kriminal, siyasi veya mesleki nedenler üzerine soruşturma devam ediyor.

Hesse bölgesinin öldürülen yöneticisi, 2015 yılında Hristiyan değerler adına, göçmenlerin karşılanmasını savunmuş, bu değerleri paylaşmayanlardan “ülkeyi terk etmelerini” istemişti.

Lübcke’ye medya büyük yer ayırırken, onu ananların yanısıra, cinayeti selamlayan yorumlar da yapıldı. İnternet kullanıcılarından biri ona “hain” derken, bir başkası “Merkel ve diğerlerinin başına da bu gelecek” diye yazmıştı. Bir başkası, “Ben de bu cinayete katılmak isterdim” ifadelerini kullandı. Lübcke, ölümünden önce son yıllarda bir çok kez ölüm tehdidi de almıştı.