Almanya’da Yeşiller anketlerde birinci parti

Almanya’da Avrupa Parlamentosu seçimleri ardından yapılan bir ankete göre, ulusal düzeyde Yeşiller birinci parti düzeyine çıktı.

Yeşiller ilk kez, anketlerde ilk kez, muhafazakarları geçerek ulusal düzeyde birinci parti olarak gösterildi.

RTL ve n-tv televizyon kanalları için Forsa tarafından yapılan ankete göre Yeşillere destek yüzde 27’ye yükseldi. Bir hafta önce yayınlanan bir önceki anketle kıyaslandığında, Yeşillerin 9 puan arttırdığı görülüyor.

Yeşiller bu haliyle, yüzde 26 destek alan muhafazakar CDU-CSU ittifakından bir puan öne geçiyor. Muhafazakarlar Avrupa Parlamentosu seçimlerinde birinci parti olmuş ancak, çağdaş Almanya’nın kurulduğu 1949’dan bu yana ulusal düzeyde en düşük oy oranını elde etmişti.

Başbakan Angela Merkel koalisyonunun üyesi sosyal demokrat SPD, düşüşünü sürdürüyor. Ankette SPD’nin 5 puan daha kaybederek yüzde 12’ye gerilediği görüldü.

Aşırı sağcı AfD partisi yüzde 11 ile sosyal demokratları takip ederken, liberal FDP ve solcu Die Linke sırasıyla yüzde 8 ve yüzde 7 destek alarak, listeyi kapatıyor.

Kamu televizyonu ARD’de hafta başında yer alan bir analizde, Almanya’da seçmenlerin iklime ilişkin önceliklerinin birinci sırada olduğuna dikkat çekilmişti.

Seçmenlerin yüzde 46’sı seçim tercihlerinin merkezinde iklim sorununun yer aldığını söylüyor. 2014’teki Avrupa Parlamentosu seçimleri ile kıyaslandığında, iklimin oy tercihinde oynadığı rolün 26 puan arttığı anlaşılıyor.