Almanya’dan Türkiye’ye seyahat uyarısı

Alman hükümeti, Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun turistleri tehdit eden açıklaması ardından seyahat tavsiyelerini güncelledi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, resmi internet sitesinde “Türk hükümetinin Alman medyasının temsilcileri ile sivil toplum kuruluşlarına yönelik yeni tedbirler almasının ihtimal dışı bırakılamayacağı” kaydedildi.

Bakanlık, Alman hukuk anlayışı açısından ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilen açıklamaların, “Türkiye’de mesleği icra etmede engelleyici tedbirlere ve cezai işleme” yol açabileceğine dikkat çekti.

Açıklamada “Gözaltına alınma riskinin hâlâ göz önünde bulundurulması” gerektiği tavsiye edildi.

Alman medya kuruluşu DW’ye konuşan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü “Güncel gelişmeleri yansıtabilmesi için seyahat ve güvenlik bilgilerimiz sürekli gözden geçiriliyor” dedi.

Bakanlık seyahat uyarısında, Soylu’nun 3 Mart Pazar günü Polatlı’da yaptığı açıklamalara atıfta bulundu.

Soylu, şu tehditlerde bulunmuştu: “Avrupa’da, Almanya’da öyle terör örgütünün toplantılarına katılıp da ondan sonra gelip Antalya’da, Bodrum’da, Muğla’da tatil yapanlar var ya, onlar için de tedbir aldık şimdi. Hadi gelsinler bakalım havalimanlarından içeri girsinler. Gözaltına alıp yallah, öyle kolay değil. Dışarıda hainlik yapıp, içeride, Türkiye’de keyfini, sefasını sürmek bundan sonra kolay değil.”

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, aralarında Almanların da olduğu bir çok yabancı gazetecinin basın kartlarının yenilenmemesine tepki gösterdi

Maas, Twitter hesabı üzerinde “Alman muhabirlerin Türkiye’de işlerini özgürce yapamaması bizim için kabul edilemez. Bunu benim Türk mevkidaşım da biliyor” dedi.

Tagesspiegel’e de konuşan Maas, gazetecilerin işlerinin engellenmesinin Almanya’daki basın özgürlüğü anlayışı ile uyumlu olmadığını belirtti.

Ocak ayı başında Alman Gazeteciler Birliği de Türkiye’ye seyahat uyarısı yapmıştı. Alman Gazeteciler Birliği (DJV) Başkanı Frank Überall, "Hiç kimse yılın en güzel haftalarını gözaltında geçirmek zorunda kalmak istemeyecektir" diyerek, Türkiye tatilinin " kötü bir tuzak" haline dönüşebileceği uyarısında bulunmuştu.