Almanya son 6 nükleer santralinden üçünü kapattı

Almanya, odağını yenilenebilir enerjiye çevirirken ve nükleer enerjiden çekilme sürecini tamamlamaya doğru ilerlerken, son altı nükleer santralinden üçünün fişini çekti.

Hükümet, 1986'da Çernobil'den bu yana dünyanın en kötü nükleer felaketinde bir deprem ve tsunaminin kıyı santralini tahrip ettiği 2011'de Japonya'nın Fukushima reaktörünün erimesinin ardından nükleer enerjinin aşamalı olarak durdurulmasını hızlandırmaya karar verdi.

E.ON (EONGn.DE) ve RWE (RWEG.DE) tarafından işletilen Brokdorf, Grohnde ve Gundremmingen C reaktörleri, otuz buçuk yıl çalıştıktan sonra Cuma günü geç saatlerde kapatıldı.

Son üç nükleer santral - Isar 2, Emsland ve Neckarwestheim II - 2022'nin sonunda kapatılacak.

Brokdorf ve Grohnde fabrikalarını işleten Preussen Elektra Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ikisinin Cuma gece yarısından kısa bir süre önce kapatıldığını söyledi. 

RWE, Gundremmingen C tesisinin de Cuma akşamı üretimi durdurduğunu söyledi.

PreussenElektra CEO'su Guido Knott, güvenlik konusundaki kararlılıkları için personele teşekkür etti ve ekledi: ”Almanya'da onlarca yıldır güvenli, iklim dostu ve güvenilir elektrik tedarikine kesin bir katkı sağladık."

Bazıları tarafından temiz ve ucuz kabul edilen bir enerjinin aşamalı olarak durdurulması, iddialı iklim hedefleri ve artan elektrik fiyatları ile karşı karşıya olsa bile, Avrupa'nın en büyük ekonomisi için geri dönüşü olmayan bir adımdır.

İlk rakamlar, altı nükleer santralin 2021'de Almanya'daki elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 12'sine katkıda bulunduğunu gösterdi. Yenilenebilir enerjinin payı neredeyse yüzde 41, kömürün yüzde 28'in biraz altında ve gazın yaklaşık yüzde 15'i üretildi.

Almanya, rüzgar ve güneş enerjisi altyapısını genişleterek yenilenebilir enerji kaynaklarının 2030 yılına kadar elektrik talebinin yüzde 80'ini karşılamasını hedefliyor.

Japonya hükümeti Salı günü, Fukushima nükleer santralindeki kirli suyu denize salmak için bir plan hazırladı ve komşu Çin ve Güney Kore'yi kızdırdı.