Almanya Suudi Arabistan’a silah ihracatını yeniden başlattı

Alman hükümeti, Suudi Arabistan'a füze satışını onayladığını ve Riyad'a silah ihracatı konusunda uzun süredir devam eden ambargoyu kaldırdığını duyurdu.

Alman Başbakan Olaf Scholz'un sözcüsü basına yaptığı açıklamada Iris-T füzelerinin 2023 yılı sonuna kadar teslim edilmesine yeşil ışık yakıldığını doğruladı. Söz konusu bilgi Spiegel dergisi tarafından ortaya atılmıştı.

Berlin'in 2018 sonunda gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sonra Riyad'a silah satışını dondurmuştu.

Sözcü Steffen Hebestreit olağan basın toplantısında "Bu haberi doğrulayabilirim" dedi.

Federal Güvenlik Konseyi tarafından verilen yetki, 150 adet "havadan havaya" güdümlü füzenin satışını ilgilendiriyor. Bu füzeler bir hava hedefini yok etmek amacıyla bir uçaktan ateşleniyor.

Bu karar, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın başlamasından bu yana Orta Doğu'da yaşanan güvenlik krizi bağlamında Berlin'in Riyad'a karşı yeni doktrinini teyit ediyor.

Almanya Dışişleri Bakanı pazar günü İsrail'e yaptığı bir ziyaret sırasında, Suudi Arabistan'a Eurofighter uçaklarının satışına Almanya'nın artık karşı çıkmayacağını da açıklamıştı. Berlin'in birkaç yıldır engellediği bu uçakların satışı, Birleşik Krallık tarafından müzakere edilen bir sözleşme kapsamındaydı.

2018'de uygulanan ambargo kapsamında Almanya Suudi Arabistan'a doğrudan askeri ihracatı askıya almıştı. Ama aynı zamanda Fransa, İngiltere, İtalya ve İspanya ile birlikte yürütülen Eurofighter projesinde olduğu gibi müttefiklerle ortak silah programlarının bir parçası olarak bileşen ihracatını da engelliyordu.

Hükümet bu geri adımını açıklamak için Riyad'ın İsrail ile Hamas arasındaki savaşta "yapıcı" bir tutum benimsediğini, İsrail'in güvenliğine "belirleyici" bir katkıda bulunduğunu ve bölgesel bir çatışma riskini sınırladığını iddia etti.