Almanya tetikçi Güney’in işbirlikçisine ilişkin bilgileri açıklamadı

Almanya İçişleri Bakanlığı, Paris katliamının tetikçisi Ömer Güney’in işbirlikçisi Ruhi Semen’e ilişkin Sol Parti’nin yönelttiği soruların çoğunu yanıtsız bıraktı.

Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013 günü PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez katledildi. Tetikçi Ömer Güney, 17 Aralık 2016’da Fransa’da kaldığı cezaevinde şüpheli bir şekilde ölürken, Güney’in Almanya’daki işbirlikçisi Ruhi Semen’in rolü hala tam olarak aydınlatılmadığı gibi, kendisi hakkında bir soruşturma da başlatılmış değil.

Ömer Güney’in Almanya’daki yakın arkadaşlarından ve cezaevinde onu ziyaret eden tek kişi olan Semen’e ilişkin geçtiğimiz günlerde Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut Federal Meclis’e bir soru önerisi verdi. Akbulut, Ömer Güney’i cezaevinden kaçırma girişimi başta olmak üzere Semen’in katliamdaki rolüne dair Alman güvenlik birimlerinin bilgi sahip olup olmadığını sordu.

HÜKÜMETTEN ‘KİŞİSEL BİLGİLER AÇIKLANMAZ’ YANITI

Ayrıca Ruhi Semen’in Fransa’nın talebiyle Almanya’da ifadesinin alınıp olmadığı, hakkında devam eden bir soruşturmanın olup olmadığı gibi 9 farklı sorudan oluşan sorulara Merkel hükümeti adına İçişleri Bakanlığı yanıt verdi. ANF’nin elinde bulunan 23 Şubat 2021 tarihli yanıtta bakanlık soruların çoğuna “Kişisel bilgiler açıklanmaz” diyerek yanıt verdi.

Federal savcılığın Güney'in işbirlikçisi hakkında soruşturma açmadığını aktaran İçişleri Bakanlığı’nın yanıtları arasında şu ifade dikkat çekti: "Federal Hükümetin elinde R.S.’nin (Ruhi Semen) 2013 yılındaki cinayetlere karışıp karışmadığına dair bilgi yok". Halbuki 9 Ocak katliamından önce Güney’in Semen’le Ankara’da görüştüğü ve daha sonra da Semen'in Güney'i cezaevinden kaçırmaya çalıştığı ortaya çıkmıştı.

"FRANSA BİZİ 8 OCAK 2104’TE BİLGİLENDİRDİ"

İçişleri Bakanlığı sadece Semen’in Güney’i ziyaret ettikten ve kaçış planının deşifre olmasından sonra Fransız makamlarının Almanya’yı bilgilendirip bilgilendirmediği sorusuna net cevap verdi. Fransa’nın 8 Ocak 2014 günü Semen hakkında Almanya’yı bilgilendirdiğini aktaran bakanlık devamla, "Şu ana kadar Fransa ile iyi düzeyde devam eden ortak çalışmamızı zora sokacak bilgiler açıklanmaz" ifadesini kullandı.

Ayrıca Alman İçişleri Bakanlığı yanıtın devamında, "Kişilerin can güvenliğini tehlikeye sokacak bilgiler açıklanmaz" diyerek de Semen’i hedef gösterecek ve can güvenliğini tehlikeye sokacak bilgileri açıklamaktan kaçındı. İçişleri Bakanlığı’nın sözü ettiği 8 Ocak 2014 tarihi ise Semen’in Ömer Güney ile cezaevinde yaptığı görüşmen sonrasına tekabül ediyor. 4 Ocak 2014 günü Güney’i cezaevinde ziyaret eden Semen’in MİT’e kuryelik yaptığı tespit edilmişti.

Güney MİT’e iletmek istediği not ile cezaevinden kaçış planını Semen’e iletmiş, bu durum Fransız güvenlik birimlerinin dikkati yüzünden deşifre olmuştu. Alman devletinin polis ve yargı birimleri tarafından sorgulanmayan Ruhi Semen ardından soluğu Türkiye’de almıştı. Yıllar sonra Almanya’ya dönen Semen, MİT’in şubesi gibi çalışan DİTİB’deki faaliyetlerine kaldığı yerden devam ediyor.

'FRANSA VE ALMANYA KATLİAMI AYDINLATMALI'

İçişleri Bakanlığı’nın yanıtına ilişkin açıklama yapan Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut ise Almanya ve Fransa’ya "9 Ocak katliamına ilişkin bildiklerinizi açıklayın" çağrısını yaptı. Merkel hükümetinin verdiği yanıtları yetersiz bulan Akbulut, bu olayın Almanya ve Avrupa'da yaşayan Kürtler üzerinde ciddi bir etki yarattığını, Kürt kamuoyunu bu konuda aydınlatma görevinin de iki ülkeye düştüğüne dikkat çekti.

Geçtiğimiz günlerde Türk Genelkurmay’ın eski İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin’in Paris katliamına ilişkin itirafına da dikkat çeken Akbulut devamla şu çağrıda bulundu: "Pekin açıkça 'Avrupa'da suikastlar yapılmalı' dedi. Bu açıklamadan sonra başta Fransa ve Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleri bir daha benzer katliam ve suikastların yaşanmaması için tedbirler almalı. En önemlisi de son dönemlerde artan MİT’in Avrupa’daki faaliyetlerine önüne mutlaka geçilmeli."