Alman istihbarat uzmanı: Fransa isterse Türk devlet terörünü cezalandırabilir

Paris’te üç Kürt kadın devrimcinin Türk devleti tarafından katledildiğine dair Pekin’in sözlerini yorumlayan Almanya’nın önde gelen istihbarat uzmanı Erich Schmidt-Eenboom “Bu itiraftan sonra Fransa isterse Türk devlet terörünü cezalandırabilir” dedi.

Genelkurmay eski İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin’in 16 Şubat 2021 günü CNN Türk’te yayınlanan bir programda KCK yöneticilerini hedef gösteren “Avrupa’da bunların unsurları var. Avrupa’daki unsurlarına bir şey yapmamız gerekiyor. Yani daha evvelden Paris’te yapıldı ama, evet…” şeklindeki sözlerin yankıları sürüyor.

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te PKK kurucularında Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve Kürt gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in Türk devleti tarafından katledildiklerinin itirafı anlamına gelen Pekin’in sözlerini Almanya’nın önde gelen istihbarat uzmanlarından Erich Schmidt-Eenboom ANF’ye değerlendirdi.

‘PARİS’TE TÜRK DEVLET TERÖRÜ VARDI’

Daha önce Paris katliamı ve Türk istihbaratı MİT’in Almanya ile Avrupa’daki faaliyetlerine ilişkin yaptığı araştırmalarla bilinen Eenboom, eski Türk devlet yetkilisi Pekin’in 9 Ocak 2013 günü Paris’te yaşananlara ilişkin sözlerinin Fransa’daki yargı sürecini etkileyebileceğine dikkat çekti.

Paris’te üç Kürt kadın devrimcinin katledilmesini “Türk devlet terörü” olarak nitelendiren Alman istihbarat uzmanı “Şayet Fransa sitem etmekten vazgeçip Türk devlet terörünün cezasız bırakmak istemiyorsa, Pekin’in sözlerinden sonra bir şeyler yapabilir” yorumunu yaptı. Pekin’in Avrupa’da yaşayan Kürt siyasetçilerini hedef göstermesi üzerine “Daha önce dile getirdiğiniz benzer cinayetler ve suikastlar Almanya’da olamaz tezini hala savunuyor musunuz?” şeklindeki soruya da Eenboom şu yanıtı verdi:

“Almanya açısından korkuya gerek olmadığını düşünüyorum, çünkü MİT’in Almanya’da cinayetler işleyemeyeceğini tezimi hala savunuyorum. Alman hükümetinin Avrupalı diğer ortaklarla bu konuda yeterli tedbir aldığını, Türk istihbarat çalışanlarını takibe alarak onları gerekli görmesi halinde sınırdışı ettiğini, yani böyle bir girişimde bulunmamaları için baskı uyguladığını düşünüyorum.”

‘TÜRKİYE’YE KIRMIZI ÇİZGİ AŞMA UYARISI YAPILDI’

Barış Politikaları Araştırma Enstitüsü Başkanı olan ve Türk ile diğer istihbarat örgütlerinin Almanya’daki faaliyetlerine ilişkin yaptığı araştırmalarla bilinen Erich Schmidt-Eenboom, geçtiğimiz Haziran ayında ZDF kanalında yayınlanan bir programda Paris Katliamı'na ilişkin ayrıntılı bilgiler veren MİT sorumluları Erhan Pekçetin ve Aydın Güney’in ifadeleri için “Bilgiler inandırıcı” demişti.

Fransız istihbaratı ile güvenlik birimlerinin Paris’teki suikast emrinin bizzat Erdoğan tarafından verildiğine dair elinde bulunan bilgileri Fransız savcılığına verdiğini ve bunların soruşturma dosyasında yer aldığını hatırlatan Schmidt-Eenboom’a göre Paris’teki olayın bir benzerinin ülkesinde yaşanmaması için Federal Alman hükümet Ankara’ya “kırmızı çizgiyi aşma” uyarısı yaptı.