Andok Cotkar’ın ailesinden ‘işbirliğine son verin’ girişimi

Serêkaniyê direnişinde şehit düşen Alman devrimci Konstantin Gedig'in (Andok Cotkar) ailesinin Kiel’in Samsun ve Hatay ile kardeş şehir projesinden çıkması için yaptıkları girişim belediye meclisince red edildi.

Alman devrimci Konstantin Gedig (Andok Cotkar) 16 Ekim 2019 günü Türk edvletinin Serêkaniyê’deki hastane dönük gerçekmeştirdiği hava saldırısında şehit düşmüştü.

Kiel doğumlu olan Gedik’in ailesi kent yönetiminin oğlunun katili olan Erdoğan rejimiyle ilişkilerini kesmesi için girişimde bulundu.

Zira Kiel kenti, Erdoğan iktidarının insan hakları ihlalleri, anti demokratik uygulamaları ve bölgede sürdürdüğü işgal politikasına rağmen bir süredir Samsun ve Hatay illleriyle yaptığı kardeş şehir projesi çerçevesinde yoğun ilişkiler yürütüyordu.

Son olarak Konstantin Gedig’in annesi Ute Ruß ve babası Thomas Gedig’in Kiel Belediye Meclisi’ne yaptıkları başvuruda Türkiye’nin her iki kentiyle ilişkilerin kesilmesini talep etti.

BELEDİYE MECLİS BAŞKAN AKP DOSTU

Belediye Meclisi’nin toplantasına katılan Konstantin Gedig’in ailesi Almanya’nın Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgali uluslarararası hukukun ihlali olarak tanımladığına dikkat çekerek taleplerini “Kiel beledeyesinin Kiel doğumlu birisinin ölümüne neden olan bir devletle işbirliği sonlanmalı” şeklinde dile getirdiler.

Kiel belediye meclisinin toplantısına katılan Konstantin Gedig’in anne ve babası taleplerini sözlü olarak dile getidiler.

Ancak ailenin talebi Kiel Şehri Meclis Başkanı Hans Werner Tovar tarafından red edildi. Sosyal demokrat politikacı Tovar, kentler arasındaki ilişkilerin devletler arası siyasetten bağımsız olduğunu savunarak Konstantin Gedig’in ailesine taziye mesajını iletmekle yetindi.

Tovar, geçtiğimiz Ocak ayında Hatay’a yaptığı ziyarette Türk devletinin valisi tarafından karşılanmış, “Suriye’deki savaşın çözümünde ne olursa olsun Türkiye’siz olamaz” şeklindeki sözleriyle AKP rejiminin dostu olduğunu açıkça ifade etmişti.