AP Başkanı Tajani'nin Musolini'yi öven açıklamalarına tepki

Avrupa Parlamentosu Başkanı sağcı Antonio Tajani, faşist diktatör Benito Musollini’nin “pozitif” yanlarından bahsetmesi sert tepkilere neden oldu.

Bir İtalyan radyosuna konuşan AP Başkanı Tajani, “Yöntemleri kabul edilmeyebilir (...) Ama dürüst olmak gerek, Musolini yollar, köprüler, binalar, sportif yerleşkeler yaptı, İtalyamızın çok parçasını yoluna koydu” dedi.

İtalya’nın çok tartışmalı eski Başbakanı Silvio Berlusconi’ye yakın bir isim olan Tajani, “Genel anlamda, onun hükümetteki eylemini olumlu bulmuyorum, ama yapılan şeyler de var” diye ekledi. “Çok ağır, kabul edilemez hatalar” olduğunu da söyleyen Tajani, bunlar arasında muhaliflerin ortadan kaldırılması, ırkçı yasalar ve savaş ilanını sıraladı.

Tajani’nin açıklaması özellikle sosyal ağlarda geniş tepki buldu. Bunun üzerine Tajani, sosyal ağlarda yaptığı açıklamada “Faşizme ilişkin sözlerimi kullananlara ayıplar olsun! Ben her zaman inanmış bir antifaşist oldum, hiç kimsenin aksini ima etmesine izin vermeyeceğim. Faşist diktatörlük, ırkçı yasaları, yol açtığı ölümler İtalya ve Avrupa tarihinin en karanlık sayfasıdır” dedi.

Ancak tepkiler dinmedi. #Tajani kelimesi, Perşembe akşamı sosyal ağlarda en fazla paylaşılan kelimeler arasında yer aldı.

Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’ndaki bir çok solcu parlamenter de Tajani’nin sözlerine tepki gösterdi. Yeşiler-ALE grubu Başkanı Ska Keller, “Avrupa Parlamentosu Başkanı’nın açıklamaları yakışıksız ve kesinlikle kabul edilemez. Antonio Tajani faşizmi sıradanlaştıran sözlerini geri almalı ya da Avrupa Parlamentosu Başkanlığından istifa etmeli” dedi.

ÖZÜR DİLEDİ

Tepkilerin büyümesi üzerine Tajani, Perşembe günü yeni bir açıklama yaparak, "İnanmış bir antifaşist olarak, söylediklerimden rahatsız olan herkesten özür dilerim. Sözlerim hiçbir şekilde antidemokratik ve totaliter bir rejimi haklı göstermeyi amaçlamıyordu" diye belirtti.