AP seçimlerinde aşırı sağcılar güçlenerek çıkacak!

Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Avrupa Birliği karşıtı aşırı sağcıların ilerleme sağlaması bekleniyor.

Avrupa Parlamentosu, gelecekteki bileşimine ilişkin ilk tahminlerini Pazartesi günü açıkladı. Buna göre AB karşıtları ilerleme kaydedecek ancak, çoğunluk AB yanlısı büyük gruplarda kalacak.

AB’nin iki büyük siyasi ailesi olarak değerlendirilen sağcı PPE ve Sosyal Demokratlar, sırasıyla 34 ve 51 sandalye kaybedecek. Bununla birlikte PPE 183 sandalye, Sosyal Demokratlar ise 135 sandalye ile başlıca gruplar olarak parlamentoda kalmaya devam edecek. Bu seçimlerde parlamentodaki sandalye sayısı da düşecek. İngiltere’nin AB’den çıkışı nedeniyle 751 olan sandalye sayısı 705’e çekilecek.

Tahminlere göre mevcut durumda parlamentoda dördüncü grup olan liberal ALDE, sandalye sayısını 68’den 75’e çıkararak, muhafazakar ECR yerine üçüncü güç olacak. ECR ise özellikle İngiltere’nin düşmesiyle, 75 sandalyeden 51 sandalyeye gerileyecek.

Avrupa Birliği karşıtı Uluslar ve Özgürlükler Avrupası (ENL), seçimlerin en büyük kazananlarından biri olacak. Fransız aşırı sağcı Marine Le Pen’in partisinin de yer aldığı bu grup, 22 sandalye kazanarak mevcut durumda 37 olan sandalye sayısını 59’a çıkaracak. Bu sandalyelerin 27’si İtalya’daki aşırı sağcı Kuzey Ligi partisine gidecek.

Mevcut durumda 6 sandalyesi olan İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin partisi Kuzey Ligi, ulusal düzeyde parlamentoya en fazla vekil gönderen ikinci parti olacak. Birinci sırada PPE üyesi Alman muhafazakar partileri CDU/CSU geliyor.