Arap Birliği, yabancı güçleri Libya’dan çekilmeye çağırdı

Arap Birliği, yabancı askeri birlikleri Libya’dan çekilmeye ve çatışmaya son verilmesi için müzakereleri başlatmaya çağırdı.

Mısır’ın talebi üzerine Arap Birliği, videokonferans yoluyla bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıya, aralarında Ankara destekli Trablus hükümeti temsilcilerinin de olduğu 21 Arap ülkesinin temsilcisi katıldı. Trablus hükümeti daha önce Mısır’ın davetini reddetmişti.

Yazılı bir açıklama yapan Arap Birliği, Libya’daki “tüm yasadışı yabancı müdahaleleri” reddetti, “Libya toprakları ve kara sularındaki tüm yabancı güçlerin çekilmesini” istedi.

Trablus hükümeti temsilcisi Salih El Şemahi, Arap Birliği’nin açıklamasına çekince oyarak, yabancı güçlerin, Halife Hafter güçlerinin saldırısını püskürtmeyi sağladığını ileri sürdü.

Libya’da son haftalarda durum daha da kötüleşti. Ülkenin doğusunu denetiminde bulunduran Hafter güçleri Trablus’u almak için aylarca yürüttüğü operasyonda, Türk devletinin dron, zırhlı araç, asker ve çete desteği nedeniyle başarısız oldu. Trablus hükümeti de Trablus’un 450 kilometre doğusundaki kıyı kenti Sirte’yi hedefine koydu. Burası Halife Hafter’in kontrolündeki alanlara doğru stratejik bir noktayı oluşturuyor.

Mısır da Cumartesi günü yaptığı açıklamada Trablus güçlerinin Sirte’ye ilerlemesini halinde doğrudan askeri müdahalede bulunacakları uyarısında bulundu. Trablus bunu bir “savaş ilanı” olarak aldı.

Mevcut durumda ülkede iki iktidar var. Ulusal Birlik Hükümeti, Trablus merkezli olup özellikle Türk rejimi tarafından destekleniyor. Bu hükümet Müslüman Kardeşler’in hakimiyetinde bulunuyor. Türk devleti, BM Güvenlik Konseyi’nin silah ambargosunu açık bir şekilde ihlal ederek, silah, cephane, zırhlı araç, dron desteğinin yanısıra Suriye’den topladığı binlerce çete mensubunu Trablus’a sevk etti. Türk ordusu da böylece Trablus’a yerleşti. Türk devleti son olarak Libya’da iki askeri üs kurma niyetini de açıkladı.