Arnavutluk yasta, hayatta kalanları arıyor

Arnavutluk’ta meydana gelen 6.4 şiddetindeki depremin ardından halen yıkıntılar arasından hayatta kalanları bulma umudu var.

Salı günü sabahın erken saatlerinde meydana gelen depremde 30’a yakın kişi hayatını kaybetti. Bu deprem, son onlarca yıldır Balkanlar’ı vuran en şiddetli deprem olarak kayda geçti.

Yetkililer depremden en fazla etkilenen Durres ve Thuman kentlerinde olağanüstü hal ilan etti.

Depremden sonra ilk yardım ekipleri zamana karşı yarış başlattı. Büyük yıkıntılar arasından 45 kişi canlı kurtarıldı. Çalışmalara 2002ü aşkın İtalyan, Yunan ve Fransız uzman da katıldı. Ekipler halen yıkıntılar arasından insanları canlı olarak çıkarmayı umut ediyor.

Savunma Bakanlığı’nın verdiği son bilançoya göre depremde 28 kişi hayatını kaybetti. Ancak henüz çok sayıda kişinin yıkıntılar altında kaldığı tahmin ediliyor. Sayıları bilinmiyor. Bu nedenle bilançonun ağırlaşmasından endişe ediliyor. Felakette, çoğu hafif olmak üzere 650 kişi de yaralandı.

Arnavut sismolog Rrapo Ormeni, yerel bir televizyonda yaptığı açıklamada bu depremin, 1926’dan bu yana Durres’te meydana gelen en büyük deprem olduğunu belirtti.

Balkanlarda, Afrika ve Avrasya tektonik plakaları ile Adriyatik mikroplakalarının hareketliliğinden dolayı güçlü sismik faaliyetler var. Depremler bu bölgede sık sık yaşanıyor. 1963’te Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te meydana gelen bir depremde bin dolayında kişi ölmüştü.