Atina, Riyad’a Patriot bataryası verecek

Yunanistan, Suudi Arabistan’ın Husi saldırılarına karşı enerji altyapılarını koruması için bir Patriot füze bataryası verecek.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Riyad’a düzenlediği ziyaret sırasında “Bir Patriot bataryasının Suudi Arabistan’a transferi için anlaşma imzaladık” dedi.

Ziyarete yer alan Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos ayrı bir yazılı açıklama ile bataryanın “yakında ve operasyonel olarak Suudi topraklarında konuşlandırılacağını” belirtti. Açıklamada, “terörist tehditler karşısında temel enerji alt yapılarının korunması amacıyla” batarya konuşlandırılacağı ifade edildi.

Suudi yetkililer herhangi bir açıklamada bulunmadı. Suudilerin elinde mevcut durumda kaç Patriot bataryası olduğu bilinmiyor.

ABD, Mayıs 2020’de yaptığı açıklamada Suudi Arabistan’daki dört Patriot bataryasını geri çekeceklerini bildirmişti. Bunlardan ikisi, Suudi petrol tesislerini hedef alan saldırılardan sonra Eylül 2019’da konuşlandırılmıştı. Petrol tesislerine yönelik saldırı nedeniyle üretim yarıya düşmüş ve piyasalarda paniğe neden olmuştu. Saldırıyı Yemenli Husi milisleri üstlenmiş ancak Riyad ve Washington, İran’ı suçlamıştı. İran ise yalanlamıştı.

Dünyanın birinci brüt ihracatçısı olan Suudi Arabistan, Yemen’de Husilere karşı Arap Koalisyonu’nun başında yer alıyor. Husilerin nerdeyse günlük olarak gerçekleştirdiği füze ve dron saldırıları karşısında Suudiler patriotlara güveniyor.

Husiler son aylarda petrol tesisleri dahil olmak üzere Suudi hedeflerine yönelik dron ve füze saldırılarını arttırdı.