Avrupa Konseyi’nden Fransa’ya ‘flash-ball’ tepkisi

Avrupa Konseyi, Fransa’dan kalabalıkların dağıtılması için kullanılan flash-ball ya da LBD kullanımını durdurmasını istedi.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, Sarı Yelek eylemleri sırasında “kamu düzeni” adıyla yapılan polis müdahalelerine ilişkin Fransız makamlarına yönelik bir memorandum yayınladı.

Dunja Mijatovic, Fransız makamlarını “insan haklarına daha iyi saygı göstermeye”, “barışçıl toplanma özgürlüğüne aşırı kısıtlamalar getirmemeye” ve “savunma top atıcı (LBD) kullanımını askıya almaya” çağırdı.


Kalabalıkları dağıtmak için kullanılan LBD silahı, Sarı Yelek eylemleri sırasında yüzlerce kişinin yaralanmasına yol açtı.

Mijatovic, Fransız hükümetinden bu silahların kullanımına ilişkin doktrinini en kısa sürede gözden geçirmesini istedi. Bu silahların bir daha kullanılmamak üzere geçici olarak şimdiden durdurulmasını talep eden Mijatovic, hükümeti ayrıca yaralanan kişilere ilişkin daha detaylı veriler paylaşmaya çağırdı.

Fransız alternatif internet gazetesinin yayınladığı panoramaya göre Sarı Yeleklilerin eylemleri sırasında bir kişi hayatını kaybetti, 199 kişi başından yaralandı, 21 kişi kör oldu, 5 kişinin elleri koptu. Polis şiddetinin sonucu olarak diğer yaralanma biçimleriyle birlikte bu sayı binleri buluyor.