Avrupa Konseyi, üyelerini DAİŞ’li vatandaşlarını almaya çağırdı

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri, üye ülkeleri Kuzey ve Doğu Suriye’de tutuklu DAİŞ’li vatandaşlarını almaya çağırdı.

İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gönderdiği gözlemlerinde, Kuzey ve Doğu Suriye’daki kamplarda bulunan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf devletlerin vatandaşlarının “bu devletlerin yargı yetkisine girdiğini” belirtti.

AİHM’in DAİŞ’e katılan ve bugün Kuzey ve Doğu Suriye’deki kamplarda olan genç kadınların durumunu Eylül ayında inceleyecek. Karar ise birkaç ay sonrasında açıklanacak.

Başta çocuklar olmak üzere kamplarda bulunanların, “mevcut sağlık ve güvenlik durunun onların yaşamları, beden ve ruh sağlıklarını tehlikeye attığını” belirten Mijatovic, üye devletlerin kendi zorunluluklarını yerine getirmesinin tek yolunun bunların geri alınması olduğunu kaydetti.

Dunja Mijatovic, "Bazı Taraf Devletlerin bunu yapmayı reddetmesi, bu kişilerin özel ve aile hayatlarına saygı hakkının etkin bir şekilde kullanılmasını engelleyecek niteliktedir” dedi. Mijatovic, çocukların annelerinin de onlarla birlikte alınmasında ısrar etti.

Mart 2019’da DAİŞ’in son kalesinin de düşürülmesinden bu yana 80 Fransız kadın ve 200 dolayında çocuk Kuzey ve Doğu Suriye’deki kamplarda bulunuyor. Fransa şimdiye kadar sadece tek tek vakalar üzerinden durumu ele alarak, çoğu yetim 35 kişiyi ülkesine geri alırken, yetişkinlerin alanda yargılanmasını istedi.  

Yakın zamanda Almanya, Finlandiya ve Hollanda da bazı vatandaşlarını aldı. Danimarka ve Belçika ise çocukların dönüşü için hazırlık yaptıklarını belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de 28 Haziran günü DAİŞ karşıtı Uluslararası Koalisyonu’nun Roma’da gerçekleşen toplantısında yaptığı açıklamada, ittifaklarını DAİŞ’li vatandaşlarını almaya çağırmıştı.

Bu açıklamadan önce QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdi, Roma’daki Uluslararası Koalisyon toplantısına gönderdiği mesajda, DAİŞ’liler ve ailelerinin ülkelerine gönderilmelerini istemişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün bir raporuna göre Kuzey ve Doğu Suriye’deki iki kampta 63 bin DAİŞ’li kadın ve çocukları bulunuyor