Avrupalılar Türkiye’yi tartışıyor

Avrupa Birliği, Çin ve Myanmar’da hak ihlalleri nedeniyle hedefli yaptırım kararı alırken, Ankara’yı uyarmakla yetindi. AB Çin, Rusya ve Türkiye ile ilişkileri koparmaktan kaçınıyor.

Brüksel’de bir açıklama yapan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves le Drian, “Yeni yaptırım sistemini insan haklarını savunmak için kullanacağız” dedi.

Zaten Rus Aleksey Navalny davasıyla ilgili daha önce karar aldıklarını hatırlatan Le Drian, başka kararlar da alınacağını kaydetti.

AB ülkelerinin büyükelçileri tarafından hazırlanan yaptırımlar, Brüksel’deki toplantının başlangıcında kabul edildi.

Avrupa Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Myanmar’daki darbeden bu yana kanlı baskılara katılan Myanmarlı 11 yönetici hakkında yaptırım kararı aldıklarını duyurdu.

Müslüman Uygur azınlığa yönelik hak ihlallerinden dolayı Sincan bölgesindeki dört yönetici de yaptırımların hedefi oldu.

Çin yönetimi yaptırımlara misillemede bulunacaklarını açıkladı ancak diyalog kopmadı

Bu hedefli yaptırımlar vize yasağı ve AB’deki mal varlıklarının dondurulmasını içeriyor. Aralık ayında da Rus muhalif Aleksey Navalni’ye karşı yargı süreçlerine dahil olan üst düzey dört Rus memura karşı aynı yaptırım sistemi kullanılmıştı.

TEMEL GÜNDEM TÜRKİYE

Josep Borrel, bu pazartesi günkü tartışmaların temel gündeminin Türkiye olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanları, 25 ve 26 Mart’ta yapılacak Avrupa zirvesi için tavsiyeleri tamamlayacaklar.

ERDOĞAN’IN AB’YE YANITI: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ, HDP

Avrupa kurumlarının yöneticileri geçen cuma günü Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile videokonferans yoluyla görüştü ve yatışmış bir ilişkinin koşullarını oluşturmaya çağırdı. Erdoğan’ın yanıtı ise İstanbul Sözleşmesinden çekilmek, HDP’ye kapatma davası açmak ve Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğini gasp etmek oldu. Avrupalılar ve ABD, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi kınadı.

SALI VE ÇARŞAMBA GÜNÜ DE TÜRKİYE TARTIŞILACAK

Türkiye ile ilişkiler salı günü NATO Dışişleri Bakanları toplantısı ile Çarşamba günü Brüksel’de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yapılacak görüşmelerin de konusu olacak.

AFP’nin haberine göre Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye’nin “ışık-gölge oyununa” tepki gösterirken, “Son günlerde gördüğümüz olaylar, HDP’nin yasaklanması iradesi ve İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme, kötü işaretlerdir” dedi.

ASSELBORN: TÜRKİYE ORTAÇAĞ’A GERİ DÖNÜYOR

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, “Bunlar çok endişe verici sinyaller” derken, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, “Ortaçağ’a geri dönüştür. Türkiye ile normal ilişkiler kurma biçimi değildir” şeklinde konuştu.

POZİTİF VE NEGATİF SEÇENEKLER

Brüksel’deki toplantıda bakanlar Josep Borrell’in hazırladığı raporu görecekler. Borrell, bakanlara hayata geçirilecek pozitif ve negatif eylem seçeneklerini sunacak.

Borrell, “İyi ilişkileri geliştirmeyi cesaretlendirmek için tüm seçenekler öngörüldü ama eğer durum kötüleşirse kısıtlayıcı tedbirler de sunuldu” dedi. Seçenekler arasında sektörel ekonomik yaptırımlar da var.

AFP’ye konuşan ve adını vermeyen bir bakan, “Benim hiçbir şekilde böyle bir rejimle ilişki kurma arzum yok. Ama köprüleri atmak sözkonusu olamaz” dedi.