Avustralya’ya göre Çin uluslararası anlaşmalar için ‘rüşvet’ veriyor!

Avustralya Savunma Bakanı Peter Dutton, Çin’in başta Afrika’da olmak üzere uluslararası anlaşmalar sağlamak için “yolsuzluk” yaptığı suçlamasında bulundu.

Avustralya Savunma Bakanı Dutton, “Çinliler kurallarımıza göre oynamıyor” dedi.

Sky News Australia televizyon kanalına konuşan Peter Dutton, “Afrika’da yaşananlara bakarsanız, yapılan yolsuz ödemeler var” diye ekledi.

Dutton, “Bu tür pratiklerle asla rekabet edemeyiz. Bizim değerlerimiz var, hukuk devletimiz var ve bunlara saygı gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

Çin’in değiştiğini söyleyen Savunma Bakanı, "Çin'in inanılmaz agresif dış müdahale eylemleri, anlaşmalar imzalamak amacıyla diğer ülkeleri yenmek için rüşvet vermeye istekli olması: işte modern Çin'in gerçeği bu” ifadelerini kullandı.

Çin’in Solomon Adaları ile yaptığı anlaşmada da benzer bir yöntem kullanıp kullanmadığı sorulduğunda Duton, yorum yapmayı reddetti.

Çin geçen hafta Solomon Adaları ile henüz çerçevesi net olmayan güvenlik anlaşması imzaladı.

Bu anlaşma, Avustralya’yı endişelendirdi. ABD ve Avustralya, uzun zamandır Çin'in Güney Pasifik'te deniz gücünü sınırlarının çok ötesine taşımasına izin verecek bir deniz üssü inşa etme olasılığından endişe ediyor.

Solomon Adaları Başbakanı Manasseh Sogavare, defalarca ülkesinde Çin askeri üssü olmayacağını iddia etti ancak ABD’yi bu konuda ikna edemedi. ABD ise Solomon Adaları’nın bu sözünü tutmaması halinde "gereğine göre misilleme yapacağı” uyarısında bulundu.