Avusturya’da skandal görüntü: Başbakan Yardımcısı istifa etti

Avusturya’da aşırı sağcı Başbakan Yardımcısı Heinz-Christian Strache, bir Rus oligarkı ile yaptığı görüşmenin görüntülerinin yayınlanması ardından istifa etti.

Aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) lideri ve Başbakan Yardımcısı Heinz-Christian Strache, istifasını Başbakan Sebastian Kurz’a sundu.

Strache, “Başbakan yardımcılığı görevinden istifamı Başbakan Sebastian Kurz’a verdim, o da kabul etti” dedi.

49 yaşındaki Strache, “Bir hata yaptım ve bunun koalisyonu zayıflatmak için bahane olarak kullanılmasını istemiyorum” dedi

Strache, Aralık 2017’de muhafazakar Başbakan Kurz ile koalisyon hükümeti kurmuştu.

İstifa, Alman medya organları Süddeutsche Zeitung ve Der Spiegel tarafından yayınlanan bir görüntüden sonrasına denk geldi.

Gizli bir kamera ile çekilen görüntüde Strache’ın 2017 genel seçimlerinden bir kaç önce, Rusya’da etkili bir şahsiyetle bağlantılı olduğunu düşündüğü bir kadınla tartışırken görülüyor.

Alman medyasına göre görüşme, İspanya'nın Ibiza Adası'ndaki bir villada gerçekleşti. Görüntülerdeki kadın, güçlü bir Rus oligarkının yeğeni olduğunu söylerken, Kronen-Zeitung gazetesinden yüzde 50 hisse alıp, yayın çizgisini Özgürlük Partisi lehine değiştirme önerisinde bulunuyor.

Strache ise bunun karşılığında kamu ihaleleri verebileceğini belirtiyor. Strache ayrıca Macaristan'ın aşırı sağcı Başbakanı Vikton Orban'a atıfta bulunarak "Orban gibi bir medya inşa etmek istediğini" söylüyor.

Strache, Kronen-Zeitung'u Ruslar'ın alması halinde partisinin oy oranını yüzde 34'lere kadar çıkartabileceğini savunuyor.

Aşırı sağcı Başbakan Yardımcısı, görüşme sırasında zengin bağışçıların, bağışlarını gizlemek için Özgürlük Partisi'ne bir "dernek" aracılığıyla para yardımı yaptığını da itiraf ediyor.