Azerbaycan’ın işgal girişimine karşı ‘geri çekil’ çağrısı

Azerbaycan’ın Ermenistan ile ateşkesi ihlal ederek toprak işgaline başlamasına karşı Fransa’dan ‘geri çekilme’ çağrısı gelirken, ABD ise durumu yakından takip ettiklerini duyurdu.

Türk devletinin paralı çeteleriyle Yukarı Karabağ’ı işgal etmesini sağladığı Azerbaycan’ın Ermenistan topraklarından üç kilometre kadar işgal girişiminde bulunduğu duyurulmuştu. Ermenistan içinde kalan Sev Gölü yakınlarındaki işgali duyuran Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de görüştü.

Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysée’den yapılan açıklamada, “Emmanuel Macron, Azerbaycan birliklerinin Ermenistan topraklarından derhal geri çekilmesinin zorunluluğuna vurgu yaptı” denildi.

Fransa’nın Ermenistan’ın toprak bütünlüğüne bağlı olduğunun hatırlatıldığı belirtilen açıklamada, sınırdaki son gelişmelerin de ele alındığı kaydedildi.

Azerbaycan’ın işgaline dair Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) yapılan açıklamada da, sınırdaki gelişmelerin yakından takip edildiği bilgisi verildi.

Dün bir açıklama yapan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan’ın Türkiye’nin desteğiyle Yukarı Karabağ’daki işgalinin ardından yeni toprak parçalarını ele geçirmeye çalıştığına dikkat çekmişti. Paşinyan, ülkenin güneyinden üç kilometre içeri giren Azerbaycan’ın iki ülke arasındaki Sev Gölü’ne ilerleyerek burayı kuşatmaya almak istediğine vurgu yapmış ve Ermenistan birliklerinin ‘uygun taktik manevralarla’ cevap verdiğini söylemişti.

Geçtiğimiz sonbaharda Türkiye’nin teknoloji ve paralı cihatçı çeteleriyle destek verdiği Azerbaycan, Yukarı Karabağ’ı işgal etmişti. Karabağ toprakların önemli bir kısmı Kasım ayında imzalanan ateşkes anlaşmasıyla Azerbaycan’a bırakılırken, Rusya bölgeye ‘barış gücü’ göndermişti. Savaşta 6 bini aşkın kişi yaşamını yitirirken, Ermenilerin önemli bir kısmı yüzyıllardır yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalmıştı.

Her iki ülke geçtiğimiz ay yaptıkları karşılıklı açıklamalarda, birbirlerini Yukarı Karabağ’daki ateşkesi bozmakla suçlamışlardı.