Bağdat'ta seçim protestoları: 125 yaralı

Bağdat’ta halk seçim sonuçlarını protesto etti, güvenlik güçlerinin saldırısında en az 125 kişi yaralandı.

Kanunları Uygulama Gücü’ne bağlı büyük bir askeri güç olası protesto eylemlerine karşı Bağdat’ta bulunan Tahrir Meydanı ve Cumhuriyet Köprüsü etrafına yerleştirildi.
Irak’ta 10 Ekim’de yapılan seçimlerin sonuçlarını kabul etmeyen çok sayıda protestocu dün gece Bağdat’ta bulunan Yeşil Bölgesi’ni ve uluslararası havaalanının etrafını sardı. Protestoculara saldıran güvenlik güçlerinin silah kullandığı belirtildi. Protestocular, Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’nin üzerini çizdiği resimleri taşıyarak, pankartlara da “Na Na ji sextekariyê- sahtekarlığa hayır, hayır’ yazdı.
Yeşil Bölge kapısına doğru ilerlemek isteyen protestocular ile güvenlik güçleri arasında çatışmaların yaşandığı belirtildi.
Fetih Koalisyonu’nun çağrısı sonrasında Kerkük’te de çok sayıda kişi alanlara çıkarak, Bağdat’a giden uluslararası yolu trafiğe kapatarak, eylem yaptı.
Irak Sağlık Bakanlığı, Bağdat’taki protestolarda 125 kişinin yaralandığını açıkladı. Yaralılardan 27’sinin sivil, 98’inin ise güvenlik güçleri olduğu belirtildi.

MALİKİ ve SALİH'TEN AÇIKLAMA

Kanun Devleti Koalisyonu Başkanı Nurî Malikî, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Seçimin sonucundan memnun olmayan ve meşru haklarını talep eden tüm protestoculara sorun çıkarmamanızı ve protesto için yasal yollara başvurmanızı rica ediyorum. Nefretten ve güvenlik güçleriyle savaşmaktan kaçının. Taleplerinizi yerine getirmek ve haklarınızı elde etmek için yanınızdayız" dedi.
Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ise “Barışçıl gösteriler anayasal güvence altına alınmış bir haktır ve barışçıl yasal çerçevesinden sapmama ihtiyacı ve güvenlik güçleri ile göstericiler arasında yaşanan çatışmalar talihsiz ve reddedilmiş olup, bu konuda kurulan soruşturmanın takibi sağlanmalıdır” diye belirtti.
Salih, “Kamu güvenliğinin korunması ulusal bir görevdir. Herkesin temkinli davranması ve ulusal çıkarları her şeyin üstünde tutması gerekir" ifadelerini kullandı.

SALDIRI KINANDI, GÜVENLİK GÜÇLERİ UYARILDI

Fetih Koalisyonu Başkanı Hadi Amiri, Bağdat’ta protestoculara yönelik şiddeti şiddetle kınadı ve protestoculara yönelik saldırıya son verilmesi çağrısında bulundu. Hadi, protestocuları barışı korumaya çağırdı.
Irak hükümetine bağlı Medya Güvenlik Ağı tarafından yapılan yazılı açıklamada ise Başbakan el-Kazımi’nin seçim sonuçlarını itiraz eden tarafları sükunete ve diyaloga davet ederek, güvenlik güçlerini şiddetten uzak durmaya çağırdığı kaydedildi.
Irak’ta 10 Ekim’de yapılan genel seçimlerde İran’a yakın Fetih Koalisyonu 14 sandalyede kalınca seçim sonuçlarına itiraz etti. Koalisyon ve Şii destekçileri de günlerdir Yeşil Bölge önünde oturma eylemi düzenliyor.