Batı Darfur’daki kabile çatışmasında ölü sayısı 132’ye yükseldi

Sudan’ın Batı Darfur Eyaleti’nin merkezi şehri El Cuneyna’da Cumartesi gününden bu yana kabileler arası yaşanan çatışmalarda ölü sayısı 132’ye çıktı.

Çad ile sınırı olan Batı Darfur Eyaleti Valisi Muhammed Abdullah Duma, başkent Hartum’da düzenlenen bir basın toplantısında, “Hastane raporlarına göre hayatını kaybedenlerin sayısı 132’ye yükseldi” dedi.

Duma, durumun “göreceli olarak stabil” hale geldiğini, mevcut durumda çatışmaların durduğunu ancak “yağmanın” sürdüğünü belirtti.

Yetkililer pazartesi akşamı El Cuneyna’da sokağa çıkma yasağı ilan etmiş ve ordu Batı Darfur’da konuşlandırılmıştı. Ayrıca BM’ye göre bölgedeki insani yardımların merkezi olan El Cuneyna’ya  yönelik uçuşlar ve insani operasyonlar durdurulmuştu. BM’ye göre bundan 700 bini aşkın kişi etkilendi.

Ocak ayında BM ve Afrika Birliği’nin Darfur’daki ortak barış misyonunun sona ermesinden iki hafta sonra benzer çatışmalar yaşanmış, çoğu Batı Darfur’da olmak üzere 200’ü aşkın kişi hayatını kaybetmişti.

Çatışmalarda genellikle göçebe Araplar kabileler ile Darfurlu yerli çiftçiler karşı karşıya geliyor.

Darfur çatışması 2003 yılında eski diktatör Ömer El Beşir rejimine bağlı güçler ile baskılara maruz kalan etnik azınlıklar arasında yaşanmıştı. Bu çatışmalarda BM’ye göre 300 bin dolayında kişi öldü, 2,5 milyon kişi göçe maruz kaldı. El Beşir, soykırımla suçlanıyor.

Nisan 2019’da halk ayaklanması sonucu El Beşir rejimi devrildi.  Ekim 2020’de geçiş hükümeti kuruldu ve başta Darfur’dakiler olmak üzere isyancı birçok grupla barış anlaşması imzalandı. Ancak Darfur bölgesindeki bazı gruplar anlaşmayı imzalamayı reddetti.