Batı Sahra bağımsızlık referandumunda kararlı

On yıllardır bağımsızlık mücadelesi veren Batı Sahra, BM’nin bağımsızlık referandumu için adım atmasını isterken, Fransa’nın bunu engellediği suçlamasında bulundu.

1975 yılında İspanya’nın geri çekilmesi ardından Batı Sahra’yı ilhak eden Fas ile yaşanan savaş 1991 yılında sonlanmıştı. Ancak o tarihten bu yana Batı Sahra’nın bağımsızlığı için mücadele eden Polisario Cephesi’nin referandumla ayrılma çabaları sürüyor.

FRANSA BMGK’DE BLOKE EDİYOR

Batı Sahra yönetimine göre, Birleşmiş Milletler’in (BM) referandum yönünde karar almasına Fransa engel oluyor. Referandumun 1991 yılından bu yana sürekli olarak ertelenmesinde Fransa’nın BM Güvenlik Konseyi’ndeki tavrının etkili olduğunu söyleyen Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mohamed Salem Ould Salek, Sahra halkının ‘sabrının tükendiği’ uyarısında bulundu.

BM’nin 1991 yılında kararlaştırılan bağımsızlık referandumu konusunda adım atması gerektiğini vurgulayan Salek, aksi halde geç kalınabileceği uyarısı yaptı. Ancak Bakan, bunun silahlı mücadelenin yeniden başlayacağı anlamına gelip gelmediğine açıklık getirmedi.

Salek, BMGK’de veto hakkı bulunan daimi üyelerden Fransa’nın Fas’ta statükodan yana tutumuyla karar alınmasını engellediğine dikkat çekti.

Batı Sahralı bakan, BM’nin Özel Temsilcisi olan Almanya eski Cumhurbaşkanı Horst Köhler’in Fas tarafından engellendiğini de hatırlattı.

43 YIL ÖNCE BAĞIMSIZLIK İLAN EDİLDİ

Batı Sahra, fosfat başta olmak üzere zengin yeraltı kaynakları nedeniyle önemli. 1976’da Polisario Cephesi’nin bağımsızlık ilanı ardından başlayan savaş, 1991’de ateşkesle sonuçlanmıştı. Ancak o tarihte BM gözetiminde yapılması kararlaştırılan bağımsızlık referandumu henüz yapılabilmiş değil.

Polisario Cephesi, 266 bin kilometrekare alana sahip ülkenin beşte birini kontrol ediyor. 600 binin üzerinde nüfusa sahip ülkenin Polisario kontrolündeki alanları ile Fas arasında yüzlerce kilometre uzunluğunda bir güvenlik şeridi inşa edilmişti.